ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Συναγερμός για τα πρώτα δείγματα των γιορτών – «Καμπανάκια» από τους ειδικούς

Κρούσματα σήμερα: Συναγερμός για τα πρώτα δείγματα των γιορτών – «Καμπανάκια» από τους ειδικούς
InTime

Κρούσματα σήμερα: Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ την Κυριακή, αλλά και τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που έρχεται, θα δείξουν την κατεύθυνση και το αν τηρήθηκαν τα μέτρα στο διάστημα των γιορτών.

Πρώτη ημέρα επιβολής του σκληρού lockdown των επτά ημερών είναι η Κυριακή (03.01), καθώς όπως έχει γίνει γνωστό οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση επιχειρούν να προλάβουν τυχόν νέα έξαρση του ιού και μεγάλη διασπορά λόγω της όποιας χαλάρωσης υπήρξε στο διάστημα των γιορτών.

Ειδικότερα από αυτή την εβδομάδα που ξεκινά, αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται στα επιδημιολογικά δεδομένα οι πιθανές επιπτώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη διασπορά στην κοινότητα. Ήδη από την ημέρα των Χριστουγέννων έχει παρέλθει το διάστημα στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και να «φανεί» ο ιός σε όσους τυχόν έχουν νοσήσει, ενώ όσο προχωρούν οι ημέρες τα δεδομένα και τα κρούσματα που θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ θα είναι εξόχως σημαντικά και για την επιβολή ή την άρση των μέτρων που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Θυμίζουμε πως την ίδια ημέρα (02.01), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 262 νέα κρούσματα, τα οποία ωστόσο προήλθαν από εξαιρετικά χαμηλό αριθμό τεστ που διεξήχθησαν το προηγούμενο 24ωρο, συνεπώς δεν μπορεί να διεξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Οι επιστήμονες, άλλωστε, έχουν σημάνει συναγερμό ο οποίος θα διαρκέσει όλο το υπόλοιπο 15ήμερο.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. «Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Υπάρχουν εστίες επικίνδυνες στην Αττική και τεράστια ανησυχία... Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», τόνισε την Κυριακή ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική.

«Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - «Όλοι στο σπίτι»: Ποια μέτρα ισχύουν από σήμερα – Οι 5 «κόκκινες» περιοχές της Αττικής