ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για παράταση - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Lockdown: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για παράταση - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή όχι του lockdown, αλλά και το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου. Πάντως κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν μήπως υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες λόγω της χαλάρωσης που παρατηρήθηκε κατά την εορταστική περίοδο, ενώ τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό

Χθες, Τρίτη ανακοινώθηκαν 928 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού και για μια ακόμη φορά πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Αττική, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί.

Η ειδική επιτροπή και ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα αξιολογηθούν τα δεδομένα και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν μπορεί να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην επιδεινωθεί εκ νέου η εικόνα αναφορικά με την πανδημία και φυσικά να μην υπάρξει ένα τρίτο κύμα που θα έχει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και στην οικονομία.

Και χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική σύσκεψη για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού τόνισε πως είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων μέχρι να χτίσουμε «τείχος» ανοσίας.

Όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το “τείχος” ανοσίας».

Μιλώντας για το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, το γνωρίζουμε καλά. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε “τείχος” ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας. Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί».

Όπως είπε: «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια φάση όπου, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα δημοτικά μας σε πρώτη φάση. Αλλά για να μπορούμε να συντηρήσουμε και αυτό το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας το οποίο είχαμε τις γιορτές και ενδεχομένως -γιατί όχι- να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπάνω, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η ιχνηλάτηση και ο εντοπισμός των τοπικών επιδημιών και ο περιορισμός τους έχουν ξεχωριστή σημασία, διότι βοηθούν να μην λαμβάνονται οριζόντια μέτρα τα οποία, προφανώς, έχουν και πολύ μεγάλο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος.

Επιστρέφει το click away

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν εκ νέου με το σύστημα του click away θα έχουν από την προσεχή Δευτέρα τα καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για την επαναφορά του click away είναι ειλημμένη, ωστόσο αναλόγως με τις εισηγήσεις των επιστημόνων μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση - Πού θα ισχύουν νέα μέτρα