ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στα Ίμια: Η «μάχη της τσιπούρας», τα «νταηλίκια» των Τούρκων και οι «γκρίζες» ζώνες

Θρίλερ στα Ίμια: Η «μάχη της τσιπούρας», τα «νταηλίκια» των Τούρκων και οι «γκρίζες» ζώνες
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η «μάχη της τσιπούρας», στο ανατολικό Αιγαίο.

Τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής δύο τουρκικά σκάφη προκάλεσαν μίνι επεισόδιο, παρενοχλώντας ελληνικά αλιευτικά που βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Για για να εκδιώξουν τους Έλληνες ψαράδες από την περιοχή πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς και με τα απόνερά τους έφεραν σε δύσκολη θέση τα ελληνικά πληρώματα. Μάλιστα ένας Έλληνας ψαράς έπεσε στο νερό καθώς από τα απόνερα αναποδογύρισε το καΐκι στο οποίο επέβαινε.

Για όσους γνωρίζουν την περιοχή, είναι οικεία τα εν λόγω περιστατικά αυτή τη χρονική στιγμή καθώς η Τουρκική πλευρά προσπαθεί να παρεμποδίσει τους Έλληνες ψαράδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά με εναέρια μέσα και παρουσία σκαφών του Λιμενικού Σώματος παρακολουθεί και φέτος στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων τη «μάχη της κορονάτης μαύρης τσιπούρας», αλλά και της αστακοκαραβίδας- κολοχτύπας, ανάμεσα σε Έλληνες και τούρκους ψαράδες.

Εικοσιπέντε χρόνια χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια και πάντα την εποχή οι αλιείς έχουν πολλή δουλειά λόγω των τσιπούρων που βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων για να γεννήσουν.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αλιείς, οι Τούρκοι συνάδελφοί τους παραβιάζουν καθημερινά τα ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να ψαρέψουν τσιπούρες.

Τα συγκεκριμένα ψάρια βρίσκονται στη φάση της αναπαραγωγής τους χειμωνιάτικους μήνες και βγαίνουν κοντά στις παραλίες για να γεννήσουν. Για τους ψαράδες είναι ιδανική εποχή, αφού η τσιπούρα είναι αφενός μεγαλύτερη και αφετέρου γεμάτη αυγά, γεγονός που την καθιστά και πιο... περιζήτητη. Η μάχη βέβαια είναι άνιση καθώς οι μεν Έλληνες ψαράδες βγαίνουν με τα καΐκια τους για ψάρεμα, ενώ από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου οι Τούρκοι με μεγαλύτερα σκάφη πλέουν ανάμεσα στα ελληνικά καΐκια και κόβουν τα παραγάδια τους, σαμποτάροντας έτσι τους Έλληνες ψαράδες.

Αυτό ακριβώς συνέβη και φέτος, με τους Τούρκους ψαράδες να προκαλούν όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.