ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Φόβοι για νέα έξαρση – Τι περιμένουν με αγωνία οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα: Φόβοι για νέα έξαρση – Τι περιμένουν με αγωνία οι ειδικοί
InTime

Κρούσματα σήμερα: Πρώτη ημέρα παράτασης του lockdown και υπάρχει αγωνία για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ. Γιατί οι επιστήμονες φοβούνται νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία παρακολουθούν οι λοιμωξιολόγοι τα καθημερινά νούμερα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται διασωληνεμώνοι αλλά και αυτούς που χάνουν τη μάχη για τη ζωή λόγω της φονικής νόσου. Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας από τις γιορτές αλλά και αρκετές ημέρες από τα Θεοφάνεια, όπου υπήρξαν εικόνες συνωστισμού που προκαλούν το φόβο νέας έξαρσης, έχει τεράστιο ενδιαφέρον η επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Εκτός όλων των άλλων, οι ειδικοί θέλουν να μελετήσουν την επιρροή που θα έχει στη διασπορά τόσο το άνοιγμα των σχολείων, όσο και η χαλαρότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο Σαββατοκύριακο (9-10 Ιανουαρίου) λόγω της καλοκαιρίας που ευνόησε τις βόλτες των πολιτών και τις συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γίνει σαφές από πλευράς κυβέρνησης, τα δεδομένα που ανακοινώνονται (κρούσματα, ΜΕΘ, θάνατοι) θα αξιολογούνται καθημερινά και οι αποφάσεις για περαιτέρω λήψη μέτρων ή για την όποια χαλάρωση (μακρινό σενάριο) θα λαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση.

«Παράταση του lockdown για δύο ακόμα εβδομάδες» και νέα μέτρα στην Αττική

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην πρωτεύουσα καθώς μετά το δίμηνο lockdown εξακολουθεί να μην εμφανίζει τα επιθυμητά στοιχεία βελτίωσης με τα λύματα να δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες. Χθες, Κυριακή, τα κρούσματα στην Αττική ανέρχονταν σε 171.

Η κοσμοσυρροή σε βουνά, παραλίες και πάρκα στην Αττική, μπορεί να οδηγήσει στην παράταση του lockdown για ακόμα 2 εβδομάδες, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας.

«Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε χθες θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες» τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή. «Η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική, ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για διερευνητικές: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες με την Τουρκία