ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά: «Μάχη» σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ - Αποφάσεις για επικουρικές συντάξεις και δώρα

Αναδρομικά: «Μάχη» σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ - Αποφάσεις για επικουρικές συντάξεις και δώρα

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος

«Τσουνάμι» δικογραφιών έχει χτυπήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στα συρτάρια του οποίου εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ. Στο αστρονομικό αυτό νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται εκκρεμείς αγωγές ενστόλων όλων των Σωμάτων, που κυμαίνονται περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Λύση στο πρόβλημα καλείται να δώσει την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, το Δ´ τμήμα του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου, θα συζητηθούν τέσσερις υποθέσεις συνταξιούχων που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος. Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020. Με τις αιτήσεις τους στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντισυνταγματικές και αντιβαίνουν το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σημειώνεται, ότι οι τέσσερεις πιλοτικές υποθέσεις δεν θα συζητηθούν στο ακροατήριο σε δημόσια συνεδρίαση, αλλά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα συζητηθούν με δήλωση των δικηγόρων των συνταξιούχων, του ΕΦΚΑ, κ.λπ. Ωστόσο, ενδέχεται λόγω της μείζονος σημασίας του ζητήματος, το Δ´ τμήμα να παραπέμψει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για οριστική κρίση.

Στο ΣτΕ οι αιτήσεις συνταξιούχων ιδιωτικού τομέα

Την επόμενη ακριβώς ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί ένα μεγάλο πακέτο αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ, σε δημόσια ακροαματική διαδικασία, αλλά με τους περιοριστικούς όρους λόγω COVID-19 θα συζητηθούν επτά υποθέσεις. Δηλαδή, θα συζητηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων εντός της δικαστικής αίθουσας και σε περιορισμένο χρόνο αγόρευσης των δικηγόρων, που λόγω της συνάφειας των υποθέσεων και των επιχειρημάτων που επικαλούνται, συνολικά όλες οι αγορεύσεις θα διαρκέσουν 45 λεπτά έως το πολύ 60 λεπτά.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.
Όλοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση της σχετικής απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 2287-2288/2015).

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, υπάρχει «απόσβεση» τυχόν άλλων διεκδικήσεων συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με τότε πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε κρίμεο συνταγματικές τις περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων των δικαστικών υπαλλήλων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν έχει δεχτεί από την Τουρκία επίσημη πρόσκληση για διερευνητικές