ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ποιες περιοχές «αγγίζουν» τα σκληρότερα μέτρα – Η αγωνία της αγοράς για τη Δευτέρα

Lockdown: Ποιες περιοχές «αγγίζουν» τα σκληρότερα μέτρα – Η αγωνία της αγοράς για τη Δευτέρα
INTIME

Με αγωνία παρακολουθούν σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ καθώς πληθαίνουν οι περιοχές που μπαίνουν σε σκληρότερο lockdown.

Τελευταία στον κατάλογο η Βοιωτία την οποία είχε «δείξει» από την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ζητώντας από τους κατοίκους της να είναι πολύ προσεκτικοί.

Ο κ. Χαρδαλιάς είχε πει χαρακτηριστικά «φωτογραφίζοντας» και άλλες περιοχές: «προσεκτικοί στην εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είμαστε όλοι μας, αλλά μια επιπρόσθετη προσοχή απαιτείται στη Βοιωτία, την Δυτική Αττική, την Κοζάνη και την Ροδόπη και από χθες (σ.σ. Πέμπτη) και στην Χαλκιδική, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των περιοχών που βρίσκονται σε αυστηρότερο lockdown μέχρι τη Δευτέρα περιλαμβάνει:

  • Τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα στη δυτική Αττική,
  • Τους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης,
  • Τις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης,
  • Το νησί της Καλύμνου
  • Την τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας (έως τις 15 Ιανουαρίου)

Ενδεικτική της δυσκολίας που υπάρχει για την «απελευθέρωση» των περιοχών που μπαίνουν σε καθεστώς lockdown είναι το γεγονός ότι η Δυτική Αττική συμπληρώνει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες περιοριστικών μέτρων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου.

Στη Δυτική Αττική ο μέσος όρος κρουσμάτων κορονοϊού των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται σε 24 κρούσματα και τα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού σε 12,43. Επιβαρυμένος είναι και ο κεντρικός τομέας Αθηνών ο οποίος βάσει της τελευταίας έκθεσης του ΕΟΔΥ έχει μέσο όρο 50,57 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες ενώ ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 5,73 κρούσματα.

Κρας τεστ για τις αποφάσεις της Παρασκευής – καθώς τότε θα ανακοινώνονται τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού – θα αποτελέσουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σήμερα, αύριο και μεθαύριο, τις ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες τα τεστ είναι πιο αυξημένα και άρα η αποτύπωση της πορείας του κορονοϊού πιο σαφής.

Η Παρασκευή εξάλλου είναι κρίσιμη και για άλλον έναν λόγο καθώς τότε αναμένεται να υπάρξει και η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για την επαναλειτουργία του εμπορίου καθώς πρόταση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αργυροχρυσοχοΐας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα καταστημάτων: Η εισήγηση για 18/01, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων και η απόφαση Μητσοτάκη