ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα καταστημάτων: Η εισήγηση για 18/01, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων και η απόφαση Μητσοτάκη

Άνοιγμα καταστημάτων: Η εισήγηση για 18/01, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων και η απόφαση Μητσοτάκη
INTIME

Όλα ανοιχτά φαίνεται ότι παραμένουν για το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα καθώς μολονότι υπάρχει εισήγηση για επαναλειτουργία στις 18 Ιανουαρίου, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αντίθετοι.

Ο μεγαλύτερος φόβος των λοιμωξιολόγων είναι η αύξηση της κινητικότητας που με τη σειρά της θα επιφέρει και επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Τα δεδομένα, εξάλλου, από τη λειτουργία του click away δείχνουν ότι υπήρξε επιβάρυνση στο «αποτύπωμα» του κορονοϊού με τον καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο να αναφέρει το πρωί της Τρίτης ότι ήταν της τάξης του 8-9%.

Δεδομένης της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων, που όπως κάθε απόπειρα επαναφοράς της κανονικότητας επιφέρει μια επιβάρυνση στα επιδημιολογικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι δεν θέλουν να προσθέσουν τόσο γρήγορα ένα επιπλέον «βάρος» - υπενθυμίζεται ότι Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία άνοιξαν μόλις χθες, Δευτέρα.

Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης έχει προταθεί από την επόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, να ανοίξουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης, πρόκειται για καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες, Δευτέρα.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής επανέλαβε ο κ. Σταμπουλίδης.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι την Παρασκευή οπότε και θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από τον Νίκο Χαρδαλιά κατόπιν αξιολόγησης των δεδομένων από λοιμωξιολόγους και Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, από την Πορτογαλία, τόνισε ότι έχει προσδιορισθεί μια ξεκάθαρη διαδικασία όπου «κάθε εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων, θα παίρνει αποφάσεις, αφού εξετάσει τα τελευταία δεδομένα, και θέλω να ελπίζω ότι θα πάμε καλά». «Δεν είναι η δουλειά μου να προκαταλάβω τις εισηγήσεις των ειδικών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το MEGA μετέδωσε την πληροφορία ότι τα καταστήματα ανοίγουν στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο του click away αλλά και του click inside.

Πώς θα λειτουργήσει το click inside

Ο αριθμός των πελατών μέσα σε ένα κατάστημα θα εξαρτηθεί από τα τετραγωνικά του καταστήματος, ενώ θα υπάρχει και χρονικό περιθώριο για την παρουσία μέσα στο μαγαζί.

Για την έλευση στο κατάστημα, απαιτείται ραντεβού, το οποίο κατοχυρώνεται και ορίζεται με μήνυμα στο κινητό μας τηλέφωνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονική συμπλοκή στη Νέα Σμύρνη: Ένα γκρι Opel αναζητά η ΕΛ.ΑΣ. – Που στρέφονται οι έρευνες