ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχολεία: «Χτύπησε» το κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία μετά από δύο μήνες (pics)

Σχολεία: «Χτύπησε» το κουδούνι σε δημοτικά και νηπιαγωγεία μετά από δύο μήνες (pics)

Επέστρεψαν σήμερα, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μετά από δύο μήνες στα θρανία οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων και της Ειδικής Αγωγής, υπό νέες συνθήκες και αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Με χαμόγελα, αντισηπτικά, μάσκες, και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας επέστρεψαν οι μικροί μαθητές σήμερα στις σχολικές αίθουσες.

Οι εκπαιδευτικοί περίμεναν στην είσοδο τους μαθητές για να τους ενημερώσουν για τη νέα πραγματικότητα!

Δείτε εικόνες από την «επιστροφή»:

Όπως αναφέρει εκπαιδευτικός στην κάμερα του Newsbomb.gr οι γονείς είναι χαρούμενοι για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, όπως και οι μαθητές:

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100% για την ασφάλεια των παιδιών μας, αλλά τα παιδιά μας είναι χαρούμενα που γύρισαν στο σχολείο», τόνισε μητέρα μαθητή στο Newsbomb.gr

Σύμφωνα με όσα θα ισχύουν για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.

Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης κατά του συγχρωτισμού - Πώς θα αποχωρούν οι μαθητές

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

Με ποιον κωδικό στο 13033 θα γίνεται η μετακίνηση γονέων και κηδεμόνων

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες θα πρέπει να αποστέλλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να παραλαμβάνουν ή να πηγαίνουν τους μαθητές στα μαθήματά τους.

Για αυτή την μετακίνηση, σύμφωνα με τις οδηγίες, οι γονείς και κηδεμόνες θα πρέπει να στέλνουν με SMS οι γονείς στο 13033 τον κωδικό «4».

Οι κωδικοί μετακινήσεων όσο και τα έγγραφα και οι βεβαιώσεις για την μετακίνηση από Δευτέρα (11/1) παραμένουν οι ίδιοι και έχουν ως εξής:

Για τις μετακινήσεις μπορείτε να στέλνετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάστρα: Επιστροφή στο σχολείο με τσάντα και… κουβέρτα για τους μαθητές