ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σαρώνει τον Έβρο: Αποκλεισμένα χωριά και εγκλωβισμοί (pics&vid)

Η κακοκαιρία σαρώνει τον Έβρο: Αποκλεισμένα χωριά και εγκλωβισμοί (pics&vid)

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται η βόρεια Ελλάδα από το πρωί της Τρίτης με προβλήματα να καταγράφονται σε πολλές περιοχές - Αποκλείστηκαν καθηγητές και δάσκαλοι σε χωριά του Έβρου - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και πολλά προβλήματα

Σφοδρή βροχόπτωση πλήττει τον Έβρο, όπου χωράφια και δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να έχει έχει κοπεί ο νομός στα δυο, καθώς κλειστός είναι ο δρόμος Φερών - Αρδανίου.

Νωρίτερα μετά δυσκολίας γινόταν η κίνηση στο δρόμο Φερών - Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά είχαν πλημμυρίσει την περιοχή του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρώην Αντιδήμαρχος Φερών στο Newsbomb.gr, Νικόλαος Γκότσης λίγο μετά τις 4 αποκλεισμένα ήταν τα χωριά Ιτέα, Τριφύλλι και Πόρος, ενώ το νερό στην περιοχή «Τσάι» έχει υπερφαλαγγίσει το ανάχωμα και το νερό κατευθύνεται προς αποθήκες, καλλιέργειες και θερμοκήπια.

Λίγο μετά τις 5, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr δόθηκε εντολή να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Πόρος.

Δείτε εικόνες από τον Έβρο:

Βίντεο του Newsbomb.gr από τις Φέρες

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου των Φερών στο Newsbomb.gr, ο όγκος του νερού ήταν τόσο μεγάλος που επί 4 ώρες δεκάδες οδηγοί παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα Λουτρά.

Βίντεο του Newsbomb.gr από την Περιοχή των Λουτρών:

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, ήταν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι στις Φέρες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι αυτή που δημοσιεύει το e-evros, με τους μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει να μεταφέρονται με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Δείτε βίντεο από την περιοχή του Μικρού Δερείου:

Ο πρόεδρος του ΣΟΠΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς τονίζει πως είναι ελεγχόμενη η στάθμη των νερών στα μεγάλα ποτάμια του Έβρου, του Τούνζα και του Άρδα.

«Παρακολουθούμε τα μεγάλα ποτάμια και προς το παρόν η στάθμη τους φαίνεται ελεγχόμενη. Ενδεχομένως στις επόμενες ώρες να έχουμε μεγαλύτερες ροές, λόγω του χρόνου που απαιτείται για να φτάσουν τα νερά από τη Βουλγαρία, όπου επίσης υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πέτροβιτς συμπληρώνοντας ότι βάσει της ενημέρωσης που είχε από την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, «υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και υπερχειλίσεις ποταμών και μεγάλη ροή υδάτων, εν τούτοις αυτή την ώρα τα φράγματα της Βουλγαρίας δεν υπερχειλίζουν. Το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, όπου συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη ροή. Σε κάθε περίπτωση και καθώς το καιρικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις μέσω των ιρλανδικών διαβάσεων και να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου αναφέρθηκε και στον συντονισμό της επιχείρησης, με τη συνεργασία και της πυροσβεστικής για τη μεταφορά δύο νεφροπαθών, οι οποίοι έπρεπε να κάνουν αιμοκάθαρση σήμερα, πρόκειται για κατοίκους του Μεγάλου Δερείου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, δεν είναι εφικτή η μετακίνησή τους στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου.

Δήμαρχος Σουφλίου στο Newsbomb.gr: Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές -Η στάθμη του Έβρου ανεβαίνει συνεχώς

Ο Δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος μίλησε την Τρίτη (12/01) στο Newsbomb.gr και αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από νωρίς το πρωί τα χωριά του Έβρου

Υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, τα οποία έχουν δημιουργήσει προβλήματα και καταστροφές στις υποδομές της περιοχής, όπως μας εξήγησε ο κ. Καλακίκος.

«Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, οι οποίες με την επέμβαση των αρμόδιων Αρχών, μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον», ανέφερε ο Δήμαρχος Σουφλίου.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, καταγράφηκε έντονη υπερχείληση ποταμών, σε πολλές περιοχές. «Αναλυτικότερα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το χωριό Μάνδρα στο βόρειο τμήμα του δήμου Σουφλίου. Το νερό έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα και για λόγους ασφαλείας διεκόπη η κυκλοφορία», είπε ο Δήμαρχος.

«Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρας - Δερείου, καθώς τρεις αλλοδαποί εγκλωβίστηκαν στο σημείο, ωστόσο λίγη ώρα μετά και χάρη στην άμεση επέμβαση όλων των Αρχών, απεγκλωβίστηκαν», τόνισε ο κ. Καλακίκος.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η στάθμη του Έβρου ανεβαίνει συνεχώς, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει έντονα προβλήματα.

Έχουν σημειωθεί αρκετές ζημιές, ωστόσο αύριο η αρμόδια επιτροπή θα μπορεί να εξετάσει λεπτομερώς το μέγεθος αυτών.

Η απόφαση του δήμου Σουφλίου

Ο δήμαρχος Σουφλίου λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον ορεινό όγκο της κοινότητας Μ. Δερείου του Δήμου Σουφλίου λόγω ισχυρών βροχών και καταιγίδων που συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους, καθώς «επίσης, τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και της κυκλοφορίας των οχημάτων

Αποφασίζουμε

Τη διακοπή λειτουργίας των παρακάτω Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου και αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, στους ακόλουθους οικισμούς του Δήμου Σουφλίου: Δημοτικά Σχολεία Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου, καθώς και των Νηπιαγωγείων Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου».

Αλλά και στον δήμο Διδυμοτείχου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Ο δήμος Διδυμοτείχου έδωσε στη δημοσιότητα ένα τηλεφωνικό αριθμό στο οποίο μπορούν να καλούνε οι πολίτες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών: Πασχάλης Αδαμάκης - 6946-637260.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα του νομού Έβρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται στην Ανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης (περιοχή αεροδρομίου) .

Μέρες «Ιανού» ξαναζεί ο νομός Καρδίτσας

Δύσκολο ήταν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη (12/1) για τον ορεινό και ημιορεινό όγκο του νομού από την συνεχιζόμενη έντονη βροχόπτωση, που έδωσε μεγάλες ποσότητες νερού, επιδεινώνοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Οι Δήμοι Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας είναι αυτοί στους οποίους παρουσιάστηκαν οι δυσκολότερες καταστάσεις ενώ σοβαρή δυσλειτουργία υπάρχει και στο Δήμο Μουζακίου και συγκεκριμένα στην διασταύρωση Μουζακίου προς Πορτή (δρόμος Καρδίτσα - Άρτα).

Για το συγκεκριμένο σημείο ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης ανέφερε πως το νερό έχει «φάει» κομμάτι του δρόμου και η κατάσταση παρακολουθείται συνεχώς, ώστε αν χειροτερέψει να κλείσει ο δρόμος.

Αντίθετα στον πεδινό όγκο τα πράγματα είναι πιο ομαλά προς το παρόν ως προς τα νερά. Ο δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος ανέφερε πως αν υπάρξουν φαινόμενα αυτά θα παρουσιαστούν αρκετές ώρες αργότερα και πως αυτή την ώρα (πρωί Τρίτης) η εικόνα των ποταμών δεν εμπνέει ανησυχία. Τέλος ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου έκανε λόγο για ανεβασμένη στάθμη στον Πηνειό από τα νερά του Μέγα αλλά χωρίς και εδώ να προκαλείται, προς το παρόν, έντονη ανησυχία. Σε κάθε όμως περίπτωση οι μηχανισμοί των ΟΤΑ με πεδινές εκτάσεις είναι σε ετοιμότητά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ