ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Η ώρα της αλήθειας – Κρίσιμα τα δεδομένα της εβδομάδας

Κρούσματα σήμερα: Η ώρα της αλήθειας – Κρίσιμα τα δεδομένα της εβδομάδας
InTime

Κρούσματα σήμερα: Το άνοιγμα των σχολείων και οι τελευταίες πιθανές μολύνσεις από την περίοδο των γιορτών, θα αρχίσουν να φαίνονται στα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς και το λιανεμπόριο.

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα καταστήματα σήκωσαν και πάλι ρολά, μετά το «ΟΚ» που έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση. Αυτό συνέβη γιατί τα κρούσματα δείχνουν μια πτωτική τάση και η επιδημιολογική εικόνα συνολικά εμφανίζει μια βελτίωση. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να συνεχίσει η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη και να μην υπάρξει μια νέα έξαρση που θα προκαλέσει περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας, άρα και την επιβολή εκ νέου αυστηρών μέτρων.

Την εβδομάδα που διανύουμε θα αρχίσουν να φαίνονται πιθανές συνέπειες από το άνοιγμα των σχολείων, αν και οι ειδικοί παρουσιάζονται βέβαιοι πως δεν θα υπάρξει μεγάλη διασπορά και έξαρση κρουσμάτων από την επιστροφή των μικρών μαθητών στις αίθουσες, αλλά και τα τελευταία πιθανά «απόνερα» από τις ημέρες των γιορτών, σε ό,τι αφορά την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Μένει, λοιπόν, να φανεί αν αυτή η βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα θα έχει και συνέχεια. Παράλληλα, θα είναι μεγάλο κριτήριο και για τους άλλους τομείς της κοινωνίας (Γυμνάσια, Λύκεια, εστίαση, μετακινήσεις από νομό σε νομό) το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση δυο με τρεις εβδομάδες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Με βάση τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί το επόμενο διάστημα, θα δοθούν και οι σχετικές εισηγήσεις για κάθε τομέα κι ακολούθως η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της για περαιτέρω άρση μέτρων.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή

237 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή (17/01), εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 148.607, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5739 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45466 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 226 (70.6%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 87.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1030 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5469 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3225 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.962.952 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 835.586 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό Newsbomb.gr - Παντελής Παντελίδης: Οριστικά στο αρχείο η υπόθεση