ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Οι αριθμοί κρίνουν τα πάντα – Αγωνία για τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κρούσματα σήμερα: Οι αριθμοί κρίνουν τα πάντα – Αγωνία για τα επιδημιολογικά δεδομένα
InTime

Κρούσματα σήμερα: Οι καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν τον δρόμο για περαιτέρω άρση μέτρων ή για την επιστροφή σε πιο σκληρό καθεστώς Lockdown – Τι ισχύει για το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η πρώτη εβδομάδα με ανοικτά καταστήματα πέρασε, με τα κρούσματα να είναι ένας από τους δείκτες που μελετούν οι ειδικοί για να αποφασίσουν για τις εισηγήσεις τους στη συνέχεια. Το αν θα συνεχίσουν να ανοίγουν κι άλλοι τομείς της οικονομίας ή αν θα χρειαστεί να επιβληθούν εκ νέου αυστηρά μέτρα, θα κριθεί από το κατά πόσο θα υπάρξει εκ νέου έξαρση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.

Με δεδομένο ότι για να υπάρξει ανοσία χρειάζεται να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να μην είναι τόσο ταχύς, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από τυχόν έξαρση του ιού.

Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στα καταστήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο, οι επιστήμονες περιμένουν να δουν και τα αποτελέσματα του ανοίγματος πριν κρίνουν και κάνουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνολικά 32 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Το πρόβλημα με το μεταλλαγμένο στέλεχος έχει να κάνει με την πολύ πιο εύκολη και γρήγορη μετάδοσή του, που μπορεί να φέρει μια νέα μεγαλύτερη διασπορά και επιστροφή στις πολύ δύσκολες περιόδους του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι από τον πρόσφατο έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

  • 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
    • 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
    • 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
    • 17 δείγματα από την Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα δεδομένα της Κυριακής

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 334, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 151.980 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 52.1% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5646 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 288 (70.8% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Από το σύνολο των 334 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 7 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 327 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Πίνακας 2: Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 24 Ιανουαρίου 2021.

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.030.752 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 942.748 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δείτε πότε «ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις

Ροή Ειδήσεων