ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 3 κρούσματα της μετάλλαξης στη Βόρεια Ελλάδα - Φόβοι για πολύ περισσότερα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 3 κρούσματα της μετάλλαξης στη Βόρεια Ελλάδα - Φόβοι για πολύ περισσότερα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία το Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίζεται πια σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι κρούσματα του στελέχους Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 είχαν εντοπιστεί σε Αττική και Κρήτη, ωστόσο σήμερα όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης εντοπίστηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τη μετάλλαξη του κορονοϊού εντόπισαν οι επιστήμονες του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ. Η διευθύντριά του εργαστηρίου κυρία Άννα Παπά-Κονιδάρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι μέχρι και τη Δευτέρα είχαν εντοπιστεί 3 κρούσματα του νέου στελέχους.

«Συνεχίζουμε τους ελέγχους στα δείγματα που έρχονται από διάφορα νοσοκομεία και δομές υγείας της Βορείου Ελλάδας. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν προέρχονται από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμείς ειδοποιήσαμε τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει αναλάβει την ιχνηλάτηση», επεσήμανε η κ. Παπά στο Newsbomb.gr.

Η ίδια τονίζει ότι τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους είναι σίγουρα πολύ περισσότερα, καθώς οι 3 μεταλλάξεις εντοπίστηκαν σε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μίλησε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Παρατηρούμε τις εξελίξεις για τη μετάλλαξη, που είναι κάτι πολύ σημαντικό, ενώ έχουμε δημιουργήσει το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης, το οποίο έχει αρχίσει και αποδίδει», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 59.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος -της Βρετανίας- είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό. «Υπάρχει ανησυχία, περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Αρκουμανέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για την μετάλλαξη του ιού.

Ερωτηθείς για το αν θα αρθούν και άλλα μέτρα στην Ελλάδα τόνισε ότι περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών. «Πιστεύω ότι για κάποιο διάστημα θα πάμε με τα σχολεία. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει ένδειξη να ανοίξει κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Συζητάμε εβδομάδα - εβδομάδα, μέρα - μέρα. Ανοίγουμε σταδιακά για να βλέπουμε την επίπτωση της κάθε άρσης και για να έχουμε καλύτερη εικόνα για μετάλλαξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: «Μαρτύρησε χωρίς ξύλο» - Η μπλόφα, η παγίδα στην Ελλάδα και ο «λαγός»