ΕΛΛΑΔΑ

Σήφης Βαλυράκης: Η προπέλα θα δώσει τις απαντήσεις – Έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία

Σήφης Βαλυράκης: Η προπέλα θα δώσει τις απαντήσεις – Έρευνα για πιθανή ανθρωποκτονία
InTime

Σήφης Βαλυράκης: Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού, μετά την καταγγελία της οικογένειάς του για παρουσία και άλλου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας όπου και βρέθηκε νεκρός. Οι αυτόπτες μάρτυρες και το γενετικό υλικό από την προπέλα του φουσκωτού που θα δώσουν τις απαντήσεις.

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, μετά από τις καταγγελίες της συζύγου του Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, που συνοδεύτηκαν από επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους πριν από τη μοιραία πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα, κοντά στο «Πεζονήσι» της Ερέτριας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο η κ. Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη όσο και ο δικηγόρος και προσωπικός φίλος της οικογένειας, Γιώργος Σπύρου, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι προηγήθηκε παρουσία ενός επαγγελματικού αλιευτικού κοντά στο φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη. Όπως ανέφερε ο κ. Σπύρου, ο αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής που προηγήθηκε της πτώσης του εκλιπόντος στη θάλασσα, έχει αναφέρει έντονη διαφωνία των δυο επιβαινόντων στα σκάφη και επιθετικές κυκλικές κινήσεις του αλιευτικού γύρω από το φουσκωτό.

Όπως ανέφερε ο χώρος εκεί είναι «πολύ μικρός και όλοι γνωρίζουν την σύνδεση που είχα με τον Σήφη. Τους προέτρεψα να μιλήσουν στις αρχές και κάποιοι από αυτούς έχουν καταθέσει. Ο Σήφης έφυγε από το σπίτι του με το φουσκωτό για να κάνει αυτό που ήξερα πάντα. Να ψαρέψει με το ψαροντούφεκό του. Εκεί τον προσέγγισε ένα επαγγελματικό αλιευτικό. Λογομάχησε μαζί του με άσχημο τρόπο. Του μίλησε άσχημα και του είπε να φύγει από την περιοχή και να μην ψαρέψει. Υπάρχει αυτόπτης που είδε όλη την σκηνή από απόσταση 500 μέτρων».

Μάλιστα υπογράμμισε πως ο επαγγελματίας ψαράς έδειξε επιθετική συμπεριφορά προς το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη και άρχισε να περιφέρεται κυκλικά γύρω από αυτό με το δικό του, μεγαλύτερο, σκάφος. «Η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε την πτώση του Σήφη από το σκάφος και μάλιστα επειδή ο Σήφης είχε βάλει την προσω ταχύτητα για να τον αποφύγει το φουσκωτό συνέχισε να κινείται ευθεία γιατί είχε μικρή ταχύτητα και δεν μπορούσε λόγω του κυματισμού να πάει πιο γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν να τον χτύπησε η προπέλα του σκάφους του. Η πτώση του ήταν ανάλογη με αυτή των βατραχανθρώπων. Έφυγε δεξιά. Είναι αδύνατον να έχει χτυπηθεί από την δική του προπέλα», υπογράμμισε.

Το γενετικό υλικό από την προπέλα θα δώσει απαντήσεις

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν ήδη συλλέξει γενετικό υλικό από την προπέλα του σκάφους του Σήφη Βαλυράκη. Σε περίπτωση που το DNA του πρώην υπουργού δεν ανιχνευθεί σε αυτό, θα επιβεβαιωθεί πως έχει χτυπηθεί από την προπέλα άλλου σκάφους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι ξεκάθαρο πως οι ισχυρισμοί οικογένειας και δικηγόρου είναι πέρα για πέρα αληθινοί και θα αναζητηθεί ο ένοχος.

Τηλεφωνική επικοινωνία της οικογένειας με τον Γιάννη Πλακιωτάκη

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη, είχε στείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Η γνωστή ζωγράφος μεταξύ άλλων αναγράφει στην επιστολή της πως «οι άνθρωποι στην μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική αρχή στοιχεία για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας».

«Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της επιστολής. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Πλακιωτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη σύζυγο του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος στην υπόθεση.

Ο υπουργός επεσήμανε πως το Λιμενικό Σώμα έχει μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις ναυτικών δυστυχημάτων και πως θα αποκαλυφθεί ό,τι υπάρχει σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας

Ο κ. Νίκος Κοκκαλάς, Πλωτάρχης, εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Ναυτιλίας, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιώργος Σπύρου νωρίτερα.

«Σαν λιμενικό σώμα από την πλευρά μας και ειδικότερα η λιμενική αρχή της Ερέτριας που διενεργεί την προανάκριση υπό την εποπτία της λιμενικής αρχής Χαλκίδας συνεπικουρούμενη από έμπειρα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπ. Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής θα πράξουν τα δέοντα προκειμένου να διελευκανθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες κάτω από τα οποία έγινε το συμβάν. Εξετάζονται όλα τα σενάρια», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Οι ενέργειες είναι συγκεκριμένες. Έχουν ληφθεί καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες, από αλιείς, κατοίκους. Έχει οριστεί αρμόδιος πραγματωγνόμονας. Είναι στοιχεία της προανάκρισης οι καταθέσεις. Το συλλεχθέν υλικό θα αξιολογηθεί καταλλήλως από τις προανακριτικές αρχές. Αυτή είναι και η βούληση του κ. Πλακιωτάκη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.