ΕΛΛΑΔΑ

Γυμνάσια - Λύκεια: Αλαλούμ για τη Δευτέρα - Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι απαντά το υπ. Παιδείας

Γυμνάσια - Λύκεια: Αλαλούμ για τη Δευτέρα - Τι εισηγούνται οι ειδικοί, τι απαντά το υπ. Παιδείας
INTIME

Στον αέρα παραμένει το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, με την κυβέρνηση πάντως να επιθυμεί να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθάρισε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και δεν υπάρχει καμία διαφορετική ενημέρωση στο υπουργείο από τους λοιμωξιολόγους.

«Απ’ όσο γνωρίζω δεν θα είναι στην ατζέντα της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής τα σχολεία και αυτό που θα συζητηθεί είναι η κατάσταση στις κόκκινες περιοχές», επεσήμανε.

Όπως είπε η γενική γραμματέας, είναι ειλημμένη η απόφαση να μην ανοίξουν τα λύκεια στις «κόκκινες» περιοχές, τονίζοντας παράλληλα πως το υπουργείο προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα και ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά.

Επίσης η κυρία Γκίκα σημείωσε πως το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι δυναμικό κι αν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα, τότε και οι αποφάσεις μεταβάλλονται.

Πάντως οι λοιμωξιολόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως το θέμα των σχολείων θα απασχολήσει τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη των ειδικών και διατυπώνουν επιφυλάξεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με την είσηγηση να είναι, όπως έγραψε το Newsbomb.gr, πως σε περίπτωση που υπάρξει αύξηση κρουσμάτων σήμερα και αύριο τότε δεν θα ανοίξουν Γυμνασία και Λύκεια τη Δευτέρα.

Oπως εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος «βαρόμετρο» θα αποτελέσει η Αττική «με το δεδομένο ότι δεν μιλάμε για μια μικρή περιοχή καθώς εδώ πρόκειται για μια περιοχή στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, οπότε θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικές ανισότητες».

Το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας υπενθύμισε παράλληλα την προηγούμενη απόφαση να μην ανοίγουν Λύκεια αν μια περιοχή είναι επιβαρυμένη.

Όπως είπε ο κ. Γώγος στο MEGA «θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως τη δυναμική γιατί ανησυχούμε καθώς είναι αρκετές οι πορτοκαλί περιοχές που πλησιάζουν στο κόκκινο» ονοματίζοντας την Αττική αλλά και την Αχαΐα.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι εάν έχουμε μεγάλη διασπορά στην Αττική θα πρέπει να περιοριστούν όλα συμπληρώνοντας ότι εάν τα πράγματα δυσκολέψουν θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με Γυμνάσια και Λύκεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, η οποία δήλωσε: ««Τα πάντα επανεξετάζονται με τα δεδομένα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία».

Και προσέθεσε: Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία, χωρίς να κλείσει το εμπόριο. Μπορούμε να έχουμε και τα δύο αν τηρούμε τα μέτρα. Τα κρούσματα στην Αττική ήταν αρκετά. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» για την Αττική: «Μπαίνει σήμερα στο "κόκκινο"» λέει μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας