ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν υπάρχει τρίτο κύμα, είναι ακόμα το δεύτερο - Σωστά τα μέτρα

Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν υπάρχει τρίτο κύμα, είναι ακόμα το δεύτερο - Σωστά τα μέτρα
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Το λάθος που έγινε στο άνοιγμα της αγοράς και την ελπίδα πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο, ισχυρό, κύμα της πανδημίας ανέλυσε στο Newsbomb.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ανησυχητική είναι η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Ένα γεγονός, ωστόσο, που δεν μπορεί να είναι τυχαίο σύμφωνα με τους ειδικούς που επισημαίνουν ότι χρειάζεται τεράστια προσοχή από όλους προκειμένου να μην επιστρέψουμε στη δύσκολη περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου όταν και το σύστημα υγείας χτύπησε «κόκκινο» από τις συνεχείς εισαγωγές ασθενών τόσο στις απλές κλίνες όσο κυρίως στις κλίνες ΜΕΘ.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων, αναφέροντας το τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά στο άνοιγμα της αγοράς προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η αυξητική τάση.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα κι αν γίνεται πάντα θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο κορονοϊός μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή. Όταν υπάρχει το κάθε άνοιγμα, αυτή θέλοντας και μη αυξάνεται. Είχαμε πρώτα το άνοιγμα των σχολείων και έπειτα της αγοράς, συνεπώς ήταν αναμενόμενη μια αύξηση κρουσμάτων», σχολίασε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όσο για το τι έγινε λάθος στο άνοιγμα της αγοράς, επεσήμανε πως «αν υπάρχει κάποιο λάθος για εμένα είναι ότι δεν καθιερώθηκε από την αρχή το click in shop. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε αυτές τις ουρές ιδίως σε πολύ εμπορικούς δρόμους. Εκεί υπήρξαν εστίες διασποράς και ήταν μια αιτία αύξησης των κρουσμάτων».

«Σε μεγάλο ποσοστό, το λιανεμπόριο δεν είχε πρόβλημα γιατί δεν υπήρξε συνωστισμός. Σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε πολύ εμπορικά καταστήματα δημιουργήθηκε το πρόβλημα ή αν θέλετε η εικόνα αυτή ήταν που συνεισέφερε στη δημιουργία του προβλήματος», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι ανησυχητική η αυξητική τάση των κρουσμάτων. «Πριν ανοίξει, ιδίως το λιανεμπόριο, η θετικότητα ήταν σταθερά κάτω από το 2. Τώρα είναι σταθερά πάνω από το 2 και πλησιάζει και το 3 σε κάποιες περιπτώσεις. Περιοχικά μπορεί να είναι και μεγαλύτερο το νούμερο», τόνισε και ανέφερε πως «για να μην ξεφύγει η κατάσταση, αυτό που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη προσοχή από όλους».

Σε ερώτηση για το αν τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σχολίασε «είναι προς πάρα πολύ σωστή κατεύθυνση. Ήταν πολύ σωστό το μέτρο για το click in shop στις «κόκκινες» περιοχές. Πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό στα μαγαζιά για να μην «κοκκινήσουν» και άλλες περιοχές. Μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις καταναλωτικές και ψυχολογικές ανάγκες με βραδύτερο ρυθμό για να μην υπάρχει συνωστισμός, δεν θα φύγουν τα μαγαζιά και τα εμπορεύματα εκεί θα είναι».

Σχετικά με το αν μπορούμε να μειώσουμε τη «ζημιά» από το τρίτο κύμα, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει τρίτο κύμα, διότι δεν έχει φύγει ποτέ το δεύτερο. Δεν φτάσαμε ποτέ τα 50 ή 100 κρούσματα την ημέρα. Η ελπίδα είναι ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν και ταυτόχρονα με τον φόβο που πρέπει δυστυχώς να καταλάβει τους Έλληνες, να μην πάμε στις συνθήκες του Νοεμβρίου και έτσι να αποφύγουμε το τρίτο κύμα».

Τέλος, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα εμβόλια και κατά πόσο αυτό θα δυσκολέψει τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, ο καθηγητής ανέφερε: «Προφανώς και θα το δυσκολέψει. Αλλά δεν θα μπορούσαμε και με τα εμβόλια να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, γιατί δεν υπήρχαν έτσι κι αλλιώς τόσα πολλά για να εμβολιαστεί το 70% των ανθρώπων μέσα σε δυο μήνες. Μιλάμε για δισεκατομμύρια κόσμου».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.