«ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ»

ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Ήταν δεδομένη η αύξηση κρουσμάτων – Ολικό lockdown αν δεν προσέξουμε

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Ήταν δεδομένη η αύξηση κρουσμάτων – Ολικό lockdown αν δεν προσέξουμε

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αλλά και τις εκτιμήσεις του για την αύξηση των κρουσμάτων ανέλυσε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τι ανέφερε για την πιθανότητα να παρθούν σκληρά μέτρα αν απειληθεί διασπορά ανάλογη με την εποχή Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ρεαλιστική χαρακτηρίζει την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Όπως εξήγησε, για κάθε τομέα που «ανοίγει» και βγαίνει από το αυστηρό πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, εξυπακούεται πως θα υπάρχει και αύξηση στις νέες μολύνσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως θα πρέπει τόσο συλλογικά όσο κυρίως ατομικά να είμαστε άπαντες ιδιαίτερα προσεκτικοί και σχολαστικοί με τα μέτρα, έτσι ώστε να μην φτάσουμε πάλι σε καταστάσεις όπως αυτές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, με τα χιλιάδες καθημερινά νέα κρούσματα και την αφόρητη πίεση στο σύστημα υγείας. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως τα μέτρα που θα παρθούν θα είναι πολύ πιο αυστηρά και θα αφορούν όλους τους τομείς, ακόμα και τα σχολεία.

«Επειδή προχωράμε σε μια επανέναρξη δραστηριοτήτων, το ρεαλιστικό από μέρους μας είναι να περιμένουμε αύξηση της μετάδοσης. Καμία δραστηριότητα δεν είναι απολύτως ασφαλής. Περιμένουμε να δούμε μια αύξηση η οποία δεν θα είναι απότομη και δεν θα είναι μεγάλη. Θα είναι αφελές να μην περιμένουμε καμία αύξηση στα κρούσματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχετικά με το αν η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη μελλοντικά, επεσήμανε ότι «Την έχουμε ήδη δει την αύξηση, αν παρατηρήσει κανείς την καμπύλη από την 1η Νοεμβρίου ως τις 25 Ιανουαρίου υπήρχε μια αργή αλλά διαρκής πτώση. Από τις 25 Ιανουαρίου έχουμε μια αργή αύξηση. Πρακτικά αυτό συμβαίνει 14 ημέρες μετά την πρώτη μεγάλη επανέναρξη δραστηριότητας που ήταν το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε την επίδραση από το λιανεμπόριο που άνοιξε στις 18 Ιανουαρίου και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου θα δούμε την επίδραση από το άνοιγμα των Γυμνασίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει αύξηση».

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμα πως «Σε ό,τι αφορά την ατομική εφαρμογή των μέτρων, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σχολαστικοί. Σχολαστικότερο από ότι ήμασταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν χρειαστεί όλες αυτές οι δραστηριότητες που έχουν ανοίξει, θα σταματήσουν. Αν η αύξηση είναι απότομη ή μεγάλη, θα κλείσουν ξανά όλα. Αυτός είναι ο τρόπος που η ίδια η πανδημία μας έχει διδάξει πως μπορούμε να την περιορίσουμε σε έναν βαθμό».

Σε ερώτηση για το αν ο περιορισμός και το κλείσιμο θα αφορά και τα σχολεία, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ήταν σαφής. «Βεβαίως αυτό περιλαμβάνει και τα σχολεία. Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν πριν φτάσουμε σε επίπεδα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Θα παρθούν νωρίτερα, γιατί αν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο θα είναι δυσκολότερο αλλά και πιο επίπονο να βελτιωθεί η κατάσταση και να γίνει ξανά διαχειρίσιμη», υπογράμμισε.

«Πάντα μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις»

«Οι μεταλλάξεις πάντοτε μας ανησυχούν. Είναι μια νέα μορφή του ιού που συμπεριφέρεται διαφορετικά από αυτή που αντιμετωπίζουμε μέχρι τώρα», είπε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος αναφορικά με τα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως «Η βρετανική μετάλλαξη γνωρίζουμε ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από τον κλασικό ιό. Ο οποίος και αυτός βέβαια μεταδίδεται εύκολα, διότι μεταδίδεται από ανθρώπους που μπορεί να μην παρουσιάζουν και κανένα σύμπτωμα. Άρα μας ανησυχεί. Έχουμε ελάχιστα στοιχεία για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική, είναι πολλά τα ερωτήματα για το πώς συμπεριφέρεται. Για αυτό υπάρχει μια πολύ αυστηρή επιτήρηση των ανθρώπων που είναι θετικοί σε μεταλλαγμένες μορφές του ιού, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση και πολύ ιδιαίτερες δράσεις».

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι η μετάλλαξη, ειδικά η βρετανική που έχει διασπαρεί σε όλη την Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, δεν θα επηρέαζε και τη χώρα μας».

Τέλος, για την απορία αν τα εμβόλια θα καλύπτουν και το μεταλλαγμένο στέλεχος, ανέφερε: «Οι εταιρίες έχουν ανακοινώσει πως δεν επηρεάζονται τα εμβόλια. Περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι πιθανό τα εμβόλια να καλύπτουν και τις μεταλλάξεις. Επίσης, να σημειώσουμε πως η τεχνολογία αυτών των εμβολίων επιτρέπει στις εταιρίες αν χρειαστεί να τα προσαρμόσουν να το κάνουν σχετικά γρήγορα. Αν και οπωσδήποτε θα σημάνει μια καθυστέρηση σε μια διαδικασία που καθυστερεί ούτως ή άλλως λόγω των καθυστερημένων παραδόσεων των εμβολίων. Δεν θα χρειαστεί, όμως, ένας και ενάμισης χρόνος για να προσαρμοστεί ένα εμβόλιο στις μεταλλάξεις. Αν παραστεί ανάγκη αυτό θα γίνει αρκετά νωρίτερα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.