ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Κατά 75% πιο μεταδοτική η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη σε σχέση με το κοινό στέλεχος

Κορονοϊός: Κατά 75% πιο μεταδοτική η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη σε σχέση με το κοινό στέλεχος

Τι ανέφερε  ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος τόσο για την βρετανική όσο και για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Για τα στοιχεία που είναι μέχρι στιγμής γνωστά αναφορικά με την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού που έχει καταφτάσει και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η εν λόγω μετάλλαξη, θεωρείται ακόμα πιο μεταδοτική από την βρετανική. «Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ Σουρβίνο, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η αφρικανική μετάλλαξη είναι κατά 74% πιο μεταδοτική από το κοινό στέλεχος του κορονοϊού, αλλά όπως σημείωσε δεν αναδεικνύεται πιο θανατηφόρος, καθώς η ένταση των συμπτωμάτων δεν διαφοροποιείται.

Πάντως, σχετικά με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Σουρβίνος ανέφερε ότι τα δείγματα που ανακοινώθηκαν ως θετικά για τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας, είχαν χαρακτηριστεί εξαρχής ως ύποπτα και γι' αυτό ο αριθμός τους εμφανίζεται σχετικά μεγάλος. «Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χώρα μας να δούμε σε ποιες περιοχές εντοπίζονται αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας και ποια είναι η διασπορά τους στον γενικότερο πληθυσμό. Εκεί θα δούμε την πραγματική συχνότητα του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας», επισήμανε.

Αναφορικά με τα εμβόλια και το πόσο μπορούν να ανταποκριθούν απέναντι στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εκείνα που έχουν λάβει άδεια από την ΕΕ, όπως της Pfizer και της Moderna, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, παρέχουν πλήρη προστασία απέναντι στο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού

«Υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα πολύ υψηλά ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες, αλλά και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους. Οι μελέτες και σε αυτά τα εμβόλια, αλλά και τα δύο εμβόλια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν σύντομα, έχουν δείξει ότι έχουν αποσοβήσει σοβαρές περιπτώσεις νοσηλείας. Έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ήπιες περιπτώσεις, αλλά τις σοβαρές περιπτώσεις που θα χρειάζονταν νοσηλεία είναι εξίσου αποτελεσματικά», συμπλήρωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Στενεύει ο κλοιός στην Αττική με 265 νέες μολύνσεις - Ο χάρτης της διασποράς