ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown στην Αττική: Εντός της εβδομάδας η απόφαση - Κρίσιμες οι επόμενες 72 ώρες

Lockdown στην Αττική: Εντός της εβδομάδας η απόφαση - Κρίσιμες οι επόμενες 72 ώρες

Lockdown: Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται η Αττική, η οποία και συγκεντρώνει τις περισσότερες μολύνσεις Covid-19 σε καθημερινή βάση, ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό και δεν θα διστάσουν να πατήσουν το κουμπί νέων ακόμα πιο σκληρών μέτρων.

Οι λοιμωξιολόγοι της ειδικής επιτροπής του υπ. Υγείας δεν σταματούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην πρωτεύουσα, η οποία είναι στην «κόψη» του ξυραφιού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να «σκάσει». Το παράδειγμα άλλωστε της Θεσσαλονίκης το Νοέμβριο εξακολουθεί να τρομάζει, καθώς χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να μειωθούν τα κρούσματα.

Και χθες η Αττική κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά, ενώ ακολουθούσε η Αχαΐα. Σημειώνεται πάντως πως διενεργήθηκαν μόλις 11.391 δειγματοληπτικά τεστ.

Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 260 νέες μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 43 κρούσματα. Σε συναγερμό βρίσκεται πάντα και η Θεσσαλονίκη με 39 κρούσματα, ενώ 29 καταγράφονται στην Εύβοια.

Κρίσιμη η κατάσταση στην ΑττικήAssociated Press

Πλέον το σκληρό lockdown τύπου Πάτρας στην Αττική είναι πιο κοντά από ποτέ και νέα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν και την προσεχή Παρασκευή. Αναμένονται δηλαδή αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων αλλά και στην ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα θυμίζουν Πάτρα.

Όπως μάλιστα, γράφει σήμερα η Καθημερινή που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν καλά τους επιδημιολογικούς δείκτες εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται… δεδομένα. Οι δείκτες δείχνουν ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου».

Στην κυβέρνηση αν και δεν χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση «τρίτο κύμα», δεν μπορούν ωστόσο να αποκλείσουν με βεβαιότητα πως αυτό δεν είναι προ των πυλών. Και το μείζον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί καθώς διαφορετικά ένα έρθει και συμπαρασύρει και την Αττική, τότε θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο ΕΣΥ και στην οικονομία της χώρας.

Οι επόμενες τρεις ημέρες, λοιπόν, θα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες καθώς θα δούμε την διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και δεύτερον θα δούμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Χθες, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωσή των δημοσιογράφων περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης και έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά περίπου 35%-40%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο lockdown.

«Γενικά είμαστε σε εγρήγορση και πάντα δρούμε προληπτικά έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Το ενδεχόμενο για την επιβολή σκληρού Lockdown άφησε ανοιχτό και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. Επισήμανε ότι το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι, ωστόσο κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα. «Βεβαίως υπάρχει μία κόπωση, όμως κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα, το γενικό lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας, όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα, γιατί εύκολα ακούγεται, αλλά πίσω από ένα γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «το κόστος είναι μεγάλο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Φόβος για «έκρηξη» κρουσμάτων έως και 40% τις επόμενες 15 ημέρες