ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα μαγαζιά - Αναλυτικά τo ωράριο και sms

Lockdown: Τι ώρα κλείνουν σήμερα τα μαγαζιά - Αναλυτικά τo ωράριο και sms

Αλλάζει ξανά ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Έπειτα από μια συνεδρίαση «θρίλερ» με πολλές διαφωνίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χθες Παρασκευή 5Φεβρουαρίου αποφάσισε για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα το Σαββατοκύριακο.

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την χθεσινή ενημέρωση ανακοίνωσε το κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο και λειτουργία τις καθημερινές με τη μέθοδο του click away. Τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά εως τις 17.00 το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά το Σάββατο (6/2). Κατά την αυριανή ημέρα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική:

  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει μόνο με τη μέθοδο του click away.
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

  • Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

  • Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο (13-14 Φεβρουαρίου).

Για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα. Αυτό το μέτρο έχει ως αποτέλεσμα, τα καταστήματα να κλείνουν το Σάββατο στις 5 το απόγευμα.

Έτσι, οι κάτοικοι των τριών περιοχών θα πρέπει βρίσκονται στο σπίτι από τις 18:00 αντί στις 21:00 που ισχύει έως σήμερα. Στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών και ο συγχρωτισμός.

Καταστήματα σε Πάτρα, Χαλκίδα, Άγιο Νικόλαο, Σαντορίνη και Μύκονο,

Οι περιοχές Θήρα, Μύκονος, Χαλκίδα, Πάτρα, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου βρίσκονται σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο σε επίπεδο αύξησης των κρουσμάτων και, σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (06/02/2021) θα ισχύσουν τα εξής:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί

Επίπεδο Β - Aυξημένου κινδύνου

«Κόκκινες» (επίπεδο Β - αυξημένου κινδύνου) από επιδημιολογική άποψη είναι επίσης οι περιοχές: Δήμος Εορδαίας, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας, Δήμος Σπάρτης, Δήμος Ζακύνθου, Μυτιλήνης, Δήμος Ρεθύμνης, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων, Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Δήμος Τεμπών.

Στο επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click inside) και με 1 άτομο ανά 25 τμ.

Επίσης σε αυτές τις περιοχές ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλεκπαίδευση)
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *
  6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *

    -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 18.00/21:00 *

--------------

* 18.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Β - Αυξημένου κινδύνου (κόκκινες), Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική / 21.00 στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο Α - Επιτήρησης.

--------------

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εξαφάνιση Άρτεμις: Νέα στοιχεία στην υπόθεση - Η πρόσφατη φωτογραφία και το στίγμα του κινητού της