ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Η πιο δύσκολη ημέρα - Αγωνία για τα δεδομένα και την πίεση στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα: Η πιο δύσκολη ημέρα - Αγωνία για τα δεδομένα και την πίεση στις ΜΕΘ
InTime

Κρούσματα σήμερα: Το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να «χτυπήσει» ξανά… κόκκινο και τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν θα δείξουν την τάση που υπάρχει. Στην Αττική εντοπίζεται το υψηλότερο ιικό φορτίο.

Με δεδομένα τα υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα που καταγράφονται, ειδικότερα στην Αττική που μόνο το τελευταίο 24ωρο είχε 750 νέα κρούσματα κορονοϊού, από το πρωί της Πέμπτης (11.02) θα ισχύσει σκληρό lockdown τουλάχιστον ως τις 28 Φεβρουαρίου. Τα δεδομένα παρατηρούνται και αξιολογούνται καθημερινά, καθώς πέρα από τη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται στις νέες μολύνσεις και την εμφάνιση αρκετών κρουσμάτων με τις νέες μεταλλάξεις του ιού από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότιο Αφρική, αυτό που προβληματίζει τους ιθύνοντες είναι η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που εισάγονται στις ΜΕΘ. Το σύστημα έχει αρχίσει ήδη να οδηγείται ξανά στα όριά του, δείχνοντας πως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν θα αργήσει δυστυχώς να επανέλθει η εικόνα που υπήρχε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όπου οι διασωληνωμένοι έφτασαν σε αριθμούς – ρεκόρ και προκάλεσαν «ασφυξία» συνολικά στο ΕΣΥ.

Προφανώς και η λήψη των αυστηρότερων μέτρων ήρθε για να αποφευχθεί μια τέτοια εικόνα, ωστόσο, τα δεδομένα θα συνεχίσουν να αξιολογούνται καθημερινά έτσι ώστε να βγαίνει συμπέρασμα και για το αν και πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τάση που υπάρχει, τόσο για τα κρούσματα όσο και για τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, θα δείξουν οι αριθμοί της Τετάρτης (10.02).

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, άλλωστε, είναι η ημέρα της εβδομάδας που είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική από τις υπόλοιπες, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα. Το «βάρος» θα πέσει, όπως φαίνεται, κυρίως στην Αττική και τις «κόκκινες» περιοχές, καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ήταν αρκετά ανησυχητικά και οδήγησαν στα αυξημένα μέτρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης

Την Τρίτη (09.02) ανακοινώθηκαν 1.526 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 166.067, εκ των οποίων το 51.9% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.061 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52.913 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 277 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Εξ αυτών, οι 200 (72.2%) είναι άνδρες. To 85.2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Σημειώνεται ακόμη, ότι 1.176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 20 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6017 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3534 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.277.437 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.221.021 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Lockdown στην Αττική: Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Τι ισχύει για σχολεία, μετακινήσεις, εμπόριο