ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ένας χρόνος Covid-19 με αριθμούς – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Κορονοϊός: Ένας χρόνος Covid-19 με αριθμούς – Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Οι αριθμοί της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Ο βαρύς «φόρος» των χιλιάδων νεκρών, τα απανωτά lockdown και η «μάχη» για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 ο ιός που άρχισε να εξαπλώνεται στην πόλη Γουχάν της Κίνας είχε προκαλέσει ανησυχία, όμως, σίγουρα κανείς δεν περίμενε την εξέλιξή του. Ο κορονοϊός, ή Covid-19 όπως ονομάστηκε επιστημονικά, κατάφερε να βγάλει… εκτός ρυθμού όλο τον πλανήτη και να απειλήσει την ανθρωπότητα, αφού εξαπλώθηκε ραγδαία και δεν υπήρξε γωνιά της Γης που να μην αναγκαστεί να αλλάξει τρόπο ζωής.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση και από τον Φεβρουάριο του 2020 κινείται στους ρυθμούς της πανδημίας. Τα μέτρα προστασίας, οι μάσκες, οι απαγορεύσεις, τα lockdown και έννοιες όπως «κρούσματα», «διασηλωνωμένοι», «λοιμωξιολόγοι» και «πανδημία» έγιναν μέρος της καθημερινότητας όλων.

Από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν και υπήρξε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, τα πάντα άλλαξαν. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, η χώρα κατάφερε να ανταπεξέλθει έχοντας απτά παραδείγματα από τι συνέβη σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετώπισαν κάπως πιο αψήφιστα την κατάσταση.

Στις 12 Μαρτίου ο πρώτος θάνατος από κορονοϊό στην Ελλάδα σήμανε γενικό συναγερμό και 11 ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε το πρώτο εθνικό lockdown. Η Ελλάδα μπήκε σε καραντίνα από τις 23 Μαρτίου και βγήκε από αυτή τον Ιούνιο, περνώντας τελείως διαφορετικό το Πάσχα του 2020 και με πολλές διαφοροποιήσεις το καλοκαίρι.

Η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής – ακόμα αναμένεται προφανώς με την έννοια που τους γνωρίζαμε – μετά τις καλοκαιρινές διακοπές έφερε και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με τις γιορτές να πλησιάζουν ο χειμώνας ήταν διαφορετικός και στις 7 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε το δεύτερο lockdown. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ήταν τα πιο διαφορετικά της ιστορίας, ενώ τα μέτρα δεν είχαν τόσο σπουδαίο αποτέλεσμα με συνέπεια η χώρα να μετρήσει πολλές απώλειες και το σύστημα υγείας να πιεστεί αφόρητα.

Θέλοντας να αποφύγει μια παρόμοια εξέλιξη, η Ελλάδα οδηγήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021, λίγο πριν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην επικράτεια, σε τρίτο εθνικό lockdown.

Σε όλο αυτό το διάστημα του ενός έτους, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 172.128 κρούσματα κορονοϊού. Δυστυχώς ο «φόρος» που πλήρωσε η χώρα στην πανδημία είναι πολύ βαρύς, καθώς 6.126 συνάνθρωποί μας πέθαναν εξαιτίας του φονικού ιού. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι 149.644 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά την πανδημία, έχει να κάνει με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 495 μολύνσεις από τη Βρετανική μετάλλαξη και 7 από την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Συνολικά έχουν γίνει στη χώρα 4.713.993 έλεγχοι, 1.334.097 rapid και 3.379.836 μοριακοί.

Κατά γενική ομολογία, η λύση σε όλη αυτή την περιπέτεια που βιώνει ο πλανήτης, μαζί και η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι άλλη από το εμβόλιο. Από τις 27 Δεκεμβρίου το «Σχέδιο Ελευθερία» είναι σε εφαρμογή, με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών να έχει προτεραιότητα. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί 526.369 εμβολιασμοί.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Ένας χρόνος Covid-19 στην ΕλλάδαNewsbomb.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.