ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αλπικά τοπία στην... Αττική - Η «Μήδεια» άσπρισε τα βόρεια προάστια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αλπικά τοπία στην... Αττική - Η «Μήδεια» άσπρισε τα βόρεια προάστια

Καιρός σήμερα - Κακοκαιρία «Μήδεια» - Όλες οι ειδήσεις: Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει κάνει την εμφάνισή της η κακοκαιρία «Μήδεια» στην Αττική - Σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων το τοπίο ήταν λευκό το ξημέρωμα, ενώ χιόνια έπεσαν και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα νότια προάστια. 

Φωτογραφίες: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης και Σπύρος Μελισσάρης

Χιόνια σε όλες τις περιοχές του νομού Αττικής, ακόμη και τα νότια προάστια και τα προάστια του Πειραιά, είδαν σήμερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, μάλιστα στα βόρεια προάστια και στα δυτικά υπάρχει και χιονόστρωση.

Η επέλαση της "Μήδειας" όμως έφερε και πολλά προβλήματα. Δρόμοι έκλεισαν, προβλήματα υπήρξαν και στα ΜΜΜ ενώ από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν ξανά.

Δείτε την gallery:

Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας: Ανοίγει ξανά στη 1 και κλείνει για 24 ώρες από τις 7 το απόγευμα

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας το μεσημέρι της Δευτέρας για την κακοκαιρία «Μήδεια» - Τι αποφασίστηκε για την Εθνική Οδό - Οι ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, που παραμένει κλειστή από τις 7 το πρωί, θα ανοίξει στη 1 το μεσημέρι, για να ξανακλείσει, ωστόσο ξανά στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας για ένα 24ωρο.

Χρυσοχοΐδης: Μην κάνετε περιττές κινήσεις

Έκκληση στους πολίτες να μην κάνουν περιττές κινήσεις, εν μέσω της κακοκαιρίας Μήδεια, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία.

«Μην κάνετε περιττές κινήσεις» είπε αμέσως μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο ζήτημα, τους εμβολιασμούς και γίνεται τεράστια προσπάθεια να διευκολυνθούν όλοι.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε πως θα ανοίξει από τη μία το μεσημέρι η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας, για να διευκολυνθούν τα φορτηγά τροφοδοσίας, αλλά εάν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις των μετεωρολόγων, θα ξανακλείσει από τις 7 σήμερα έως τις 7 αύριο το βράδυ.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως όλα πηγαίνουν καλά.

«Άνοιξαν τα εμβολιαστικά κέντρα, όλα πηγαίνουν καλά, είναι υψηλότατος ο δείκτης επισκεψιμότητας» είπε μεταξύ άλλων.

Η έκτακτη συντονιστική σύσκεψη συγκλήθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου, για την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας, και τον περαιτέρω επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.

Δείτε το βίντεο:

Πού υπάρχουν προβλήματα στην Αττική

  • Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων « Ermitaz Hall», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.
  • Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.
  • Aπό το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,600) μέχρι το ύψος ΗΜ.Κ.Σχηματαρίου-όρια Τ.Τ.Αυτοκινητοδρόμων
  • Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (χ/θ 58, 520) στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και από το ύψος ΗΜ.Κ.Σχηματαρίου-όρια
  • Τ.Τ.Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (χ/θ 58, 520) μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.
  • Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η Εθνική Οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση
  • (από ώρα 05:30).
  • Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 21:35).
  • Περιφερειακή οδός Πεντέλης - Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση Άγιος Πέτρος».
  • Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.(από ώρα 08:45’)
  • οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.
  • Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).
  • Επ. Οδός Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

Δείτε το βίντεο:

Πού υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα – Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μήδεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ προβλήματα υπάρχουν στα βόρεια προάστια της Αττικής, στην Εύβοια και τις Σποράδες.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 και έως αυτή την ώρα, προβλήματα ηλεκτροδότησης λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας Μήδεια, παρουσιάζονται στις εξής περιοχές:

Στην Αττική στις περιοχές της Εκάλης, Δροσιάς, Αγ.Στεφάνου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αυλώνας και Καλάμου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, αυτή την ώρα τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της χιονόπτωσης κυρίως στο Βόρειο τμήμα σε χωριά πλησίον της Αιδηψού αλλά και του Μαντουδίου.

Επιπλέον προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ζαγορίου, τμήμα του δήμου Τζουμέρκων και ο Μεσόπυργος Άρτας.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης αλλά και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Όλο το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο από τη σφοδρή κακοκαιρία καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημειώνεται ότι το έργο αποκατάστασης των βλαβών είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αρκετές περιοχές, κυρίως σε ορεινές, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στο οδικό δίκτυο.

Δείτε την gallery:

Έκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη για την Αττική

Προ των πυλών βρίσκεται ένα δεύτερο, ισχυρότερο, κύμα κακοκαιρίας στην Αττική, με περισσότερα χιόνια στον νομό, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, μιλώντας στο OPEN, αν και τα φαινόμενα αρχίζουν και εξασθενούν στη Βόρεια Ελλάδα, το πολικό ψύχος θα παραμείνει σήμερα και αύριο, ενώ οι χιονοπτώσεις μετατοπίζονται στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.

Ειδικότερα για την Αττική, η κακοκαιρία αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο κύματα. Το πρώτο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο θα κάνει την εμφάνισή του τα ξημερώματα της Τρίτης (16/02).

Σήμερα τα χιόνια αναμένεται να συνεχιστούν στην Αττική μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε και αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση, ενώ από τα ξημερώματα της Τρίτης και μέχρι αργά το βράδυ αύριο, θα ξεκινήσουν και πάλι οι χιονοπτώσεις, ντύνοντας και πάλι στα «λευκά» τον νομό.

Δείτε όσα είπε ο κ. Μαρουσάκης:

Δείτε LIVE πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία «Μήδεια»

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση.

Στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και τα βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -09 (μείον 9) έως 02 και στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως τις πρωινές ώρες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα βόρεια και από το απόγευμα στα νότια.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 και στην Ήπειρο από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά και τα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 06 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 6 χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Κρήτης, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και βαθμιαία τοπικά έως 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 9 και πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Κακοκαιρία «Μήδεια»: Κομμένη στα δύο η Ελλάδα από το χιονιά - Κλειστή η Αθηνών - Λαμίας