ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πώς πρέπει να οδηγούμε με χιόνι - Οδηγίες του γιου Ιαβέρη (video)

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Πώς πρέπει να οδηγούμε με χιόνι - Οδηγίες του γιου Ιαβέρη (video)

Οδηγίες για την οδική μας συμπεριφορά με την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» έδωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, δάσκαλος οδηγικής συμπεριφοράς, γιος του θρυλικού οδηγού Ιαβέρη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κος Μαρκουίζος σχολίασε πως οι καιρικές συνθήκες είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα, κάλεσε να «ξεχωρίσουμε αρχικά τον αστικό ιστό από την περιφέρεια».

Οι βορεινές περιοχές, τα ορεινά κι η περιφέρεια αυτή τη στιγμή είναι απροσπέλαστες, εμείς εδώ έχουμε περίπου 70 πόντους χιόνι, εξήγησε.
Σύμφωνα με τον δάσκαλο οδηγικής συμπεριφοράς, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις πόλεις, όπου επικρατεί το φαινόμενο «δρόμοι σούπα» με την άσφαλτο να έχει νερό και χιόνι πράγμα που καθιστά δύσκολο το να τοποθετηθούν αλυσίδες.

Σε ενδιάμεσα στενά, κατηφόρες κι ανηφόρες οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα προειδοποίησε ο κος Μαρκουίζος και συνέστησε οι μετακινήσεις να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις επιτακτικής ανάγκης.«Υπομονή δύο- τρεις μέρες» τόνισε και πρόσθεσε πως στο κέντρο της πόλης σύντομα η κατάσταση θα είναι πιο ήπια.

«Όταν μπούμε στο αυτοκίνητο μόνο με αλυσίδες ή χιονολάστιχα που είναι το καλύτερο για την περίπτωση» είπε και υπογράμμισε πως η ταχύτητα μας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τον κο Μαρκουίζο, ακόμα και η ενδεδειγμένη ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων είναι υπερβολική.

«Αστρονομική ταχύτητα» σχολίασε συγκεκριμένα και υπενθύμισε την οδηγία για ελαφρύ πάτημα του φρένου και όχι απότομες κινήσεις, δίνοντας το παράδειγμα του να πατάμε το φρένο τόσο απαλά, σαν να έχουμε ένα αυγό κάτω από το πεντάλ.

«Θα πρέπει να πηγαίνουμε με την ελάχιστη ώστε ό, τι κι αν συμβεί μπροστά μας να μπορούμε να κινητοποιηθούμε» εξήγησε και επεσήμανε την σπουδαιότητα του να κρατάμε αποστάσεις και να μην πλησιάζουμε πολύ τα άλλα οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εκτίμηση του δασκάλου οδηγικής συμπεριφοράς περισσότερο κινδυνεύουν να τραυματιστούν οι πεζοί.

«Να μην περπατάνε ανέμελοι, να κοιτάνε γύρω τους τα αυτοκίνητα μπορεί εύκολα να βρεθεί ένα αυτοκίνητο πάνω τους και να τους σκοτώσει».

Πηγή: skai.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εργασία: Τι ισχύει για όποιον εργαζόμενο δεν μπορέσει να πάει στη δουλειά του λόγω κακοκαιρίας