ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας: Δεν θέλαμε να χαθούν δόσεις εμβολίων - Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κικίλιας: Δεν θέλαμε να χαθούν δόσεις εμβολίων -  Ποια είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ
InTime

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν και στις ενέργειες που έγιναν από τον μηχανισμό αναπλήρωσης αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ ανά την επικράτεια.

Με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο θα ενημερωθούν οι πολίτες που έχασαν το ραντεβού τους λόγω της κακοκαιρίας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (17.02).

Ο κ. Κικίλιας υποστήριξε πως εμβολιάστηκαν όσοι είχαν καταφέρει να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά την κακοκαιρία, ενώ παράλληλα «έτρεξε» μια μεγάλη επιχείρηση 24 ωρών έτσι ώστε να μην χαθούν δόσεις εμβολίων που είχαν βγει από τη βαθιά κατάψυξη.

Όπως σημείωσε έγιναν εμβολιασμοί σε πάνω από 450 τρόφιμους και εργαζόμενους στις φυλακές Κορυδαλλού, τις γυναικείες φυλακές και το νοσοκομείο του Κορυδαλλού, αλλά και σε πάνω από 250 φιλοξενούμενους στη δομή των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

«Εμβολιασμοί στις φυλακές και τις δομές έγιναν ως τις 03:00 τα ξημερώματα για να μην χαθούν δόσεις. Στην Αμυγδαλέζα εμβολιάστηκαν πάνω από 250 φιλοξενούμενοι μέχρι αργά. Στα εμβολιαστικά κέντρα και τα νοσοκομεία εμβολιάστηκαν ένστολοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί μέχρι σήμερα το πρωί. Η κρατική μηχανή λειτούργησε, έγινε προσπάθεια να προφυλάξουμε τους συμπολίτες μας αλλά και να μην χαθούν οι δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ποιες περιοχές παρατηρείται αύξηση, παρά τη βελτίωση της συνολικής εικόνας

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα. Αρχικά ανέφερε τα σημερινά (17.02) δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ σχολίασε πως «Η επιδημιολογική κατάσταση όπως αναφέρεται από την ομάδα του κ. Τσιόδρα, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να πούμε πως έχει αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο, Ηλεία, Κορινθία, Θάσο, Αργολίδα, Βοιωτία, Κεφαλονιά, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Ιωάννινα και Ηράκλειο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «στις μεγάλες περιφέρειες υπάρχει μια σταθεροποίηση και φαίνεται πως τα μέτρα αποδίδουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό».

Τι ισχύει με τις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια

Ακολούθως ο κ. Κικίλιας ανέφερε τα δεδομένα για τις κλίνες ΜΕΘ στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν συνολικά στη χώρα, είναι κατειλημμένες οι 873 και παραμένουν ελεύθερες 449 από αυτές. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘCovid, από τις 656 συνολικά διαθέσιμες, είναι ελεύθερες οι 305 από αυτές καθώς οι 351 από αυτές φιλοξενούν ασθενείς.

Σχετικά με την Αττική, από τις 559 κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν είναι κατειλημμένες οι 489 και 110 παραμένουν ελεύθερες, ενώ σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘCovid, από τις 240 που υπάρχουν είναι κατειλημμένες οι 204 και παραμένουν κενές 36 από αυτές.

«Θέλω να επαναλάβω και σε σχέση με τον ιό της γρίπης, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος με αναπνευστικές λοιμώξεις, πως σε άλλα χρόνια υπήρχαν 30 ως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να δυναμώσει το σύστημα υγείας. Προσθέσαμε πάνω από 9.000 υγειονομικούς για να λειτουργήσουμε υπερπολλαπλάσια και πιο ποιοτικά το σύστημα υγείας».

Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θέλησε να στείλει μήνυμα για την αιμοδοσία και έκανε έκκληση σε όποιος έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή καθώς αποτελεί «δώρο ζωής», όπως ανέφερε. «Θα ήθελα να κλείσω μιλώντας για ένα λεπτό για την αιμοδοσία. Τη θεωρώ πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης. Θέλω να καταθέσω την ανάγκη περισσότερο από ποτέ να δώσουμε αίμα, όποιος μπορεί είναι ένα δώρο ζωής για τους συμπολίτες μας. Ευχαριστώ τις περιφέρειες και του δήμους που διοργανώνουν αιμοδοσίες, είναι σημαντικό και σώζουν ζωές», ανέφερε.

Έχουν αποδώσει τα μέτρα, τα εμβόλια είναι τα όπλα μας

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός Υγείας για την αύξηση των επιδημιολογικών δεδομένων παρά την εφαρμογή της μεθόδου – ακορντεόν στα lockdown κι αν θα ήταν προτιμότερο να υπάρξουν σκληρά μέτρα όπως τον Μάρτιο, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι τα μέτρα ήταν αποδοτικά και πως η Ελλάδα έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Αν δει κανείς τον χάρτη του ECDC θα δει ότι η Ελλάδα είναι στην καλύτερη κατάσταση από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει και στη χώρα μας έχουν φέρει αποτέλεσμα. Σχετικά με την κοινωνία, την οικονομία, τους πολίτες και όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, καταλαβαίνουμε την τεράστια πίεση που νιώθουν οι συμπολίτες μας», είπε αρχικά ο υπουργός.

«Αν συγκρίνει κανείς όλους αυτούς τους μήνες που μείναμε ανοικτοί και τις μάχες που δώσαμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, δείχνει πως η χώρα έχει δώσει ανάσες κι έχει στηρίξει όπου μπορεί και όπως μπορεί πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για αυτό και βλέπετε ότι οι συμπολίτες μας κατανοούν τις δυσκολίες, είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, μιλάμε για ένα τεράστιο θέμα δημόσιας υγείας. Υπάρχει αλληλεγγύη, αλληλοστήριξη, εκτίμηση στους υγειονομικούς που κάνουν τη δουλειά τους σε δύσκολες συνθήκες. Προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι, σαν μια κοινωνία ενωμένη, σε μια φάση που είναι καινούρια για όλους που είναι ο εμβολιασμός. Για να προχωρήσουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα και της ζωής και της κοινωνίας», τόνισε στη συνέχεια.

«Τα μέτρα ακορντεόν έχουν ληφθεί στις περισσότερες χώρες, αν υπάρχει κάτι άλλο σαφώς και να το εξετάσουμε από οποιονδήποτε, κόμμα, φορέα ή επιστήμονα, αλλά μέχρι τώρα αυτός είναι ο τρόπος που ακολουθούν όλες οι χώρες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μπορούν να κρυφτούν, δείχνουν την κατάσταση και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες», υπογράμμισε σε σχέση με τα μέτρα – ακορντεόν.

«Καταλαβαίνουμε την κούραση, την αγωνία και την προσμονή των συμπολιτών μας. Όμως έχει αλλάξει κάτι δραστικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Είναι τα εμβόλια, τα οποία είναι εδώ. Εμβολιάζουμε με εμβόλια τριών εταιριών και θα ακολουθήσουν κι άλλες για να μας δώσουν όπλα στη φαρέτρα μας κόντρα στον θανατηφόρο ιό. Σε μια τέτοια τεράστια υγειονομική επιχείρηση θα υπάρχουν και λάθη και αστοχίες, αλλά είμαστε εδώ για να τα αναδεικνύουμε και να τα διορθώνουμε πάντα με διαφάνεια, πάντα με εντιμότητα και πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση αναφορικά με την κατάσταση στις ΜΕΘ και τις μετακινήσεις προσωπικού που δημιουργούν ζητήματα σε νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Όλα τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Επαναλαμβάνω, παραλάβαμε τη χώρα με 556 κλίνες ΜΕΘ. Όπως βλέπετε λειτουργούμε καθημερινά πάνω από 1.300, μόνιμα δημιουργούμε και εγκαινιάζουμε κι άλλες ΜΕΘ. Είναι στη διακριτική ευχέρεια πάντα με βάση τον σχεδιασμό μας, να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε Covid ή σε non Covid, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή και μπορούν να μετακινούν το προσωπικό με βάση τον νόμο».

«Έχει υπάρξει τεράστια υποστήριξη των υγειονομικών και του ΕΣΥ στους συμπολίτες μας και εισπράττουν την αγάπη του κόσμου και την ευγνωμοσύνη για όσα κάνουν. Όλα είναι δύσκολα σε μια τέτοια κατάσταση όπως αυτή η πανδημία, αλλά αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει κάνει το ΕΣΥ από την κοινωνία. Αυτή η μάχη αφορά όλους τους Έλληνες. Η αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης δημόσιας υγείας είναι τα εμβόλια. Πρέπει με τη σειρά προτεραιοποίησης να εμβολιαστούμε, να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 755 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 313 οι διασωληνωμένοι, 13 νεκροί σε 24 ώρες