ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: «Κληρώνει» σήμερα για Ιωάννινα και Κάλυμνο – Πότε θα συζητηθεί η Αττική

Lockdown: «Κληρώνει» σήμερα για Ιωάννινα και Κάλυμνο – Πότε θα συζητηθεί η Αττική
INTIME

Άλλες δύο περιοχές, τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος, φαίνεται ότι θα ανέβουν «κατηγορία» στο επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό και θα μπουν σε αυστηρότερο locdkdown.

Τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν προκειμένου να κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις στις 6 το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ειδικά για την Αττική, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, δεν είναι στην σημερινή ατζέντα, τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν για άλλα τέσσερα 24ωρα το αποτύπωμα του lockdown ώστε να συζητήσουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το τι θα γίνει με τα αυστηρότερα μέτρα που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την απόφασή τους, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κατάσταση του συστήματος υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και οι νοσηλείες.

Όπως λένε χαρακτηριστικά «αν έχουμε περισσότερες νοσηλείες τότε θα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση στις ΜΕΘ», τα στοιχεία για τις οποίες είναι ήδη ανησυχητικά.

Ξεχωριστό κεφάλαιο και παράγοντας που μέχρι σήμερα δεν ήταν στα «χαρτιά» των ειδικών αποτελεί η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και η απουσία κινητικότητας που αυτή προκάλεσε.

Για την ώρα, πάντως, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι το ρεύμα υπέρ της παράτασης για 1-2 εβδομάδες του lockdown είναι ισχυρό ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» για τα καταστήματα της Αττικής και τη λειτουργία τους από την 1η Μαρτίου με τη μέθοδο του click away.

Για τα Ιωάννινα πέραν των καθημερινών κρουσμάτων που βάζουν την πόλη ψηλά στη λίστα του ΕΟΔΥ, αυτό που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι και η «κυκλοφορία» της μετάλλαξης του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική.

Για την Κάλυμνο αυτό που αποτελεί μεγάλη ανησυχία για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός ότι πρόκειται για νησιά που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολη η διαχείριση τυχόν βεβαρημένων περιστατικών.

Η κατάσταση στα Ιωάννινα σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη επιβαρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς που έχουν διακομισθεί από την Αλβανία και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής.

Στην Κάλυμνο, αντίθετα, ο δήμαρχος του νησιού «έδειξε» την περίοδο που ξεκίνησε από τις παραμονές των Χριστουγέννων. Εξηγώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πώς εξελίχθηκε το πρόβλημα, το εντόπισε κυρίως σε τρία πεδία, την εκκλησία, τα σχολεία και τους αρνητές του ιού και της μάσκας:

«Ο κόσμος έχει την εκκλησία για δεύτερο σπίτι, εκεί ξέφυγε η ιστορία, έχει ευθύνες και ο Μητροπολίτης, δεν είναι χριστιανικό να πηγαίνεις στην εκκλησία και αν κολλάς τον διπλανό σου», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είχα πει από το πρώτο lockdown φώναζα να κλείσουν τα σχολεία, αλλά δεν εισακούστηκα, έχουμε αρνητές που δεν φορούν μάσκα, παρά τις εκκλήσεις που κάνω μήνες τώρα»!

Υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές το λιανεμπόριο λειτουργεί με click away, τα καταστήματα ένδυσης-υπόδυσης με συγκεκριμένο ραντεβού, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι κλειστά με τα μαθήματα να γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Για όσες, δε, περιοχές ακολουθήσουν τον δρόμο της Αττικής αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα και τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι κλειστά.

Όσον αφορά τις μάσκες στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων θα βρεθεί και η χρήση της διπλής μάσκας με ένα σενάριο να μιλά για σύσταση χειρουργικής από κάτω και υφασμάτινης από πάνω βάσει των δεδομένων που δείχνουν ότι η προστασία κατά του κορονοϊού αυξάνεται κατά 96%

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι αλλάζει από σήμερα - Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες