ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέες «βόμβες» - «Σκηνοθετούσε μέχρι και τις σχέσεις των παιδιών»

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέες «βόμβες» - «Σκηνοθετούσε μέχρι και τις σχέσεις των παιδιών»
Intime News

Την ώρα που οι καταγγελίες στο πλαίσιο του #MeToo διαδέχονται η μία την άλλη, ο Δημήτρης Λιγνάδης που κρατείται εδώ και τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, μαζί με τον νέο συνήγορό του Αλέξη Κούγια, προετοιμάζουν την απολογία του.

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες του δικηγόρου του θύματος και μηνυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, Ιωάννη Βλάχου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο δρούσε ο γνωστός σκηνοθέτης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μονίμως γύρω του έναν συγκεκριμένο κύκλο παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους.

«Δεν σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Βλάχος αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

«Μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές, για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του. Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», σημειώνει ο δικηγόρος του θύματος.

Συμπληρώνει δε ότι ο κατηγορούμενος είχε ισχυρό ένστικτο πως θα επιλέγει τα θύματά του και με τι τρόπο θα μεταχειρίζεται το κάθε ένα από αυτά.

«Το μοτίβο της δράσης του είχε κοινά χαρακτηριστικά: Ήταν η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητα που είχε ο ίδιος, οι υποσχέσεις ότι μαζί μου θα κάνεις μια λαμπρή καριέρα, η εκπεφρασμένη του αγάπη, ο θαυμασμός για άτομα ηλικίας 14-15 χρονών. Τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερος τους. Τα χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. Μιλάμε για κύκλο παιδιών που μονίμως είχε γύρω του. Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους. Έχω ακούσει περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Η μήνυση που έχω υποβάλει εγώ περιλαμβάνει και ονόματα άλλων παιδιών που είχαν βρεθεί στο περιβάλλον. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν κι άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει», υπογραμμίζει ο κ. Βλάχος.

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη. «Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί».

Ωστόσο, τόνισε ότι για να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων μέχρι και το ακροατήριο, εάν κι εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο κατηγορούμενος, πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους. «Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν εμπειρία προσωπική από τον χώρο του θεάτρου, τον ίδιο τον κατηγορούμενο ή και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του κατηγορουμένου και δεν ανήκουν στον χώρο του θεάτρου», κατέληξε.

Η υπερασπιστική γραμμή που ετοιμάζει ο Λιγνάδης

Αναξιοπιστία μαρτύρων και σκοπιμότητες μηνυτών φαίνεται πως ετοιμάζεται να προτάξει ως υπερασπιστική του γραμμή ο Δημήτρης Λιγνάδης, την ώρα της απολογίας του. Ο σκηνοθέτης, που κατηγορείται για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή, διαβάζει νυχθημερόν την δικογραφία που του παραδόθηκε από τους δικηγόρους του και κρατά συνεχώς σημειώσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιμείνει στον αρχικό του ισχυρισμό, αρνούμενος την εμπλοκή του στα περιστατικά που περιγράφονται σε βάρος του. Η υπερασπιστική ομάδα του γνωστού θεατρανθρώπου ενισχύθηκε από χθες το απόγευμα με τον ποινικολόγο Αλέξη Κούγια, οποίος σήμερα το πρωί αναμένεται να επισκεφθεί το γραφείο της 19ης ανακρίτριας προκειμένου να ζητήσει να εξαντληθεί το πενθήμερο της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο και να μεταφερθεί η απολογία Λιγνάδη από την Τετάρτη για την Πέμπτη.

Επιχείρημα της μετάθεσης της απολογίας κατά μία ημέρα αργότερα, είναι η ανάγκη του κ. Κούγια να λάβει γνώση της δικογραφίας για να προετοιμάσει μαζί με τον έτερο συνήγορο του σκηνοθέτη, την υπερασπιστική του γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης σε φωτογραφίες που του υπέδειξαν αναγνώρισε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν. Ωστόσο, φέρεται να κάνει λόγο για σκοπιμότητες των θυμάτων, που τα οδήγησαν τελικά σε καταγγελίες ή μηνύσεις.

Μάλιστα, φέρεται χαρακτηρίζει αναξιόπιστη την 40χρονη γυναίκα που κατέθεσε σε βάρος του στις Αρχές. Υπενθυμίζεται, ότι η μάρτυρας φέρεται να βρισκόταν στο στενό του περιβάλλον για 19 χρόνια και εμφανίζεται να κατέθεσε πως έβλεπε νεαρά αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται στο σπίτι του σκηνοθέτη. «Το 2016 του είπα «Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω». Μου απάντησε «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»», φέρεται να λέει στην κατάθεσή της η 40χρονη. Το επιχείρημα της αναξιοπιστίας φέρεται να ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και για τον 40χρονο Βασίλη Κυπαρισσόπουλο, λέγοντας δε ότι το θύμα αναζητούσε τον σκηνοθέτη,

Η «μάχη» για την ποινική μεταχείριση του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την απολογία του θα είναι μεγάλη. Ήδη με την παρουσία του στην ΓΑΔΑ πριν την έκδοση εντάλματος σύλληψης, θα επιχειρήσει να «αντικρούσει» το επιχείρημα του «υπόπτου φυγής». Ωστόσο, η ανακρίτρια έχει εκδώσει σε βάρος του ένα ένταλμα «φωτιά», στο οποίο ουσιαστικά τον θεωρεί ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων, αφού -όπως αναφερόταν στο ένταλμα- «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακρίτρια, η οποία χειρίζεται την υπόθεση Λιγνάδη, θα επιχειρήσει να έχει επικοινωνία, με την βοήθεια τεχνικών μέσων, με τον 25χρονο που διαμένει στην Σουηδία και έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό, όταν ήταν σε ηλικία 14 ετών. Σκοπός είναι ο εμπλουτισμός της δικογραφίας με στοιχεία και στο πλαίσιο αυτό δόθηκε και η κατάθεση από έναν ηθοποιό- τραγουδιστή, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται στα φερόμενα θύματα του, ενώ αναφέρθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο προφίλ και την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και σε περιστατικά που διαδραματίστηκαν πριν το 2006.

Ένα βήμα πριν τις εξηγήσεις ο δεύτερος πρωταγωνιστής

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις και στην δεύτερη υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης με κεντρικό πρόσωπο ηθοποιό, γνωστό από τηλεοπτικές σειρές. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, ο οποίος ερευνάται μετά από μήνυση σε βάρος του για βιασμό και φέρεται να συνδέεται με τον Δημήτρη Λιγνάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση από τις αστυνομικές αρχές που διενεργούν την προανάκριση. Μάλιστα, φέρεται πως ασκείται «πίεση» από την εισαγγελία προκειμένου η δικογραφία να επιστρέψει στα χέρια της, καθώς η υπόθεση παραγράφεται τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται, ότι η μήνυση για βιασμό έχει υποβληθεί από τον 37χρονο μάγειρα Δημήτρη Άνθη, σπουδαστή του Εθνικού Θεάτρου το χρόνο του περιστατικού, σε βάρος του συνομηλίκού του ηθοποιού γνωστών σίριαλ Η συγκεκριμένη μήνυση κατατέθηκε από τον 36χρονο, μετά την δημοσίευση συνέντευξης του Νίκου Σ., ο οποίος περιέγραψε κακοποίηση από γνωστό σκηνοθέτη. Στην περιγραφή του τοποθετούσε στο χώρο και δεύτερο άτομο, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώρισε τον δικό του κακοποιητή ο Δημήτρης Άνθης. Σημειώνεται, ότι ο Νίκος Σ. χθες προχώρησε σε καταγγελία της υπόθεσής του στο ΣΕΗ, ενώ ο φάκελός του αναμένεται να διαβιβαστεί μαζί με εκατοντάδες άλλους στην ανακρίτρια, την Τετάρτη όταν και θα καταθέσει ο Πασχάλης Τσαρούχας.

Η έρευνα για ΜΚΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η προκαταρκτική έρευνα, που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας διερευνάται η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον 3 δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε θεατρικά μαθήματα του Δημήτρη Λιγνάδη. Η Εισαγγελία παρενέβη καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες πολλά προσφυγόπουλα φέρονται να αρνήθηκαν να επιστρέψουν εκεί για μάθημα.

Σημειώνεται, ότι την αποκάλυψη είχε κάνει το δελτίο ειδήσεων του Mega, και σύμφωνα με μαρτυρίες των γειτόνων «ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεχόταν επισκέψεις από ανήλικα παιδιά», ενώ όταν είχε ερωτηθεί σχετικά, φέρεται να απαντούσε ότι συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς. Έπειτα από έρευνα για τον ισχυρισμό των γειτόνων, διαπιστώθηκε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού- ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού, είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη. Από κάθε δομή πήγαιναν 3 – 4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα κατά την περίοδο 2017- 2018. Έπειτα από επικοινωνία με τους φορείς, διαπιστώθηκε ότι πολλά παιδιά, αρνούνταν να ξαναπάνε στο θέατρο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν γιατί ήταν τόσο κατηγορηματική η άρνησή τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλήρης επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Νέος πενταψήφιος για ψώνια - Παράταση στις εκπτώσεις έως 31 Μαρτίου