ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Το άνοιγμα θα πρέπει να περιμένει - Βαρόμετρο τα κρούσματα στην «κόκκινη» Αττική

Λιανεμπόριο: Το άνοιγμα θα πρέπει να περιμένει - Βαρόμετρο τα κρούσματα στην «κόκκινη» Αττική
INTIME NEWS

Δεδομένη η παράταση του Lockdown στην Αττική - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς - Για 8 Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Με την Αττική να παραμένει στο «κόκκινο» και το ιικό φορτίο να είναι υψηλό σε άλλες έξι περιοχές της χώρας, τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα χαλάρωση του lockdown την 1η Μαρτίου όσον αφορά στο λιανεμπόριο, φαίνεται πως θα πάρουν μία αναβολή για τις 8 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τότε.

Τα δεδομένα που δεν παρουσιάζουν την επιθυμητή σταθεροποίηση είναι και αυτά που κρίνουν την οδό των αποφάσεων. Και αυτά είναι οι ασθενείς σε ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με το OPEN, τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 5.536, τη στιγμή που μόλις στις 2 Φεβρουαρίου τα ενεργά κρούσματα ήταν στα 3.174.

Αντίστοιχα μεγάλη είναι η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και στις άλλες μεγάλες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα είναι 1.244 ενώ στις 2 Φεβρουαρίου ήταν 651 ενώ η Αχαΐα αυτή τη στιγμή έχει 639 ενεργά κρούσματα ενώ στις 2 Φεβρουαρίου μετρούσε 236.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ANT1 έκρινε πως παρά το ότι «έχουμε να κάνουμε με στέλεχος που κινείται ταχύτερα, η κατάσταση δεν είναι εκτός ελέγχου».

Παρατήρησε, μάλιστα πως, «η διαφορά στα κρούσματα μεταξύ Αττικής – Θεσσαλονίκης είναι μόλις 20%, παρά το ότι στη Θεσσαλονίκη είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τα σχολεία».

Αναφορικά με τη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, που θα κρίνει την πορεία του lockdown, είπε πως «δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσουμε», τόνισε όμως ότι «οι κόποι μας αποδίδουν» και έκανε έκκληση «να υπερνικήσουμε την κούραση».

Από την πλευρά του μιλώντας στο Μega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι η δυσάρεστη εικόνα που έχουμε τώρα είναι αποτέλεσμα προηγούμενων εβδομάδων.

«Είναι πριν από 8 με 10 μέρες» σημείωσε. «Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, όταν και θα έχουν συλλεχθεί και αναλυθεί όλα τα στοιχεία, θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το που βρισκόμαστε».

«Είναι απαραίτητο το 15θνημερο επέκτασης των μέτρων», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης και επισήμανε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο από όλους.

Λιανεμπόριο: Με τα τετραγωνικά οι αγορές, νέος πενταψήφιος

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός κόσμος ζητά επιστροφή στην «κανονικότητα» της αγοράς το συντομότερο δυνατό.

Εφόσον τα καταστήματα ανεβάσουν ρολά -με πιθανότερο σενάριο τις 8 Μαρτίου- οι αγορές δεν θα γίνονται με τη μέθοδο του click away και click in shop αλλά με βάση τα τετραγωνικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Παράλληλα όταν ανοίξει το λιανεμπόριο οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν να ψωνίσουν με sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.

Τα sms στο 13032 θα έχουν διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.