ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση

Lockdown: Το στοίχημα του Πάσχα και τα σενάρια για σχολεία, καταστήματα, εστίαση
INTIME NEWS

Lockdown: Τις τελικές εισηγήσεις τους θα κάνουν σήμερα οι ειδικοί της επιτροπής - Οι ημερομηνίες - κλειδιά

Τα κρούσματα μεταλλάξεων κορoνοϊού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες μολύνσεις και την άνοδο των εισαγωγών στις ΜΕΘ εντείνουν την πίεση στο σύστημα υγείας και προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων του lockdown στην Αττική.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική και τις άλλες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» ισχύουν μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 1 Μαρτίου, ωστόσο το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο οδηγεί στην παράτασή τους, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τουλάχιστον ως τις 8 Μαρτίου.

Τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα.

Ενδεχόμενο νέων μέτρων εκτός από την παράταση

Για παράταση των μέτρων κάνουν λόγο και οι ειδικοί με τις προτάσεις τους να αναφέρονται σε παραμονή των αυστηρών περιορισμών για μία ή και δύο εβδομάδες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε πως μία εβδομάδα παράτασης του lockdown δεν είναι αρκετή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε ανήσυχος για τη δυναμική διασποράς των μεταλλαγμένων κρουσμάτων κορονοϊού, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής.

Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες πολλές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε. «Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά».

Πώς θα κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα

Τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως θα κερδηθεί το στοίχημα του Πάσχα ανάλυσε στο Open ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί η προοπτική του Πάσχα είναι να έχει εμβολιαστεί ως τον Μάιο το 40% του πληθυσμού.

Ωστόσο, ο καθηγητής είπε ότι δεν βοηθούν και οι πολίτες, καθώς βλέπουμε να συνεχίζονται τα «κορονοπάρτι», οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.

Λιανεμπόριο: Με τα τετραγωνικά οι αγορές, νέος πενταψήφιος

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μελετά τη δεύτερη εβδομάδα να δώσει μία «ανάσα» στο λιανεμπόριο.

Εφόσον τα καταστήματα ανεβάσουν ρολά -με πιθανότερο σενάριο τις 8 Μαρτίου- οι αγορές δεν θα γίνονται με τη μέθοδο του click away και click in shop αλλά με βάση τα τετραγωνικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Παράλληλα όταν ανοίξει το λιανεμπόριο οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν να ψωνίσουν με sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032.

Τα sms στο 13032 θα έχουν διάρκεια μέχρι τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Γρίφος παραμένει το πότε αναμένεται να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία. Ωστόσο, προτεραιότητα θα δοθεί στους μαθητές του δημοτικού και της 3η Λυκείου, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στις τάξεις.

Το πλάνο για την εστίαση

Την ίδια ώρα, ένας κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας είναι αυτός της εστίασης. Οι επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση, καταστήματα και θέσεις εργασίας είναι υπό άμεση απειλή και στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά η εστίαση, έτσι ώστε να αποφύγει τον οικονομικό «στραγγαλισμό».

Αν η επιδημιολογική κατάσταση σταθεροποιηθεί ή παρουσιάσει βελτίωση και δεν επιδεινωθεί μετά το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων, τότε το ζήτημα ίσως μπει στην ατζέντα των συζητήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρώτα θα δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα ανοιχτά καταστήματα και τα σχολεία και μετά θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Σε ημερομηνίες αυτό σημαίνει… τέλος Απριλίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Γι’ αυτό αποφασίστηκε η προφυλάκιση - Η απολογία, το «άδειασμα» και η αντίδρασή