ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Αναμένονται πάνω από 1.700 μολύνσεις – Ανησυχία για τις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα: Αναμένονται πάνω από 1.700 μολύνσεις – Ανησυχία για τις ΜΕΘ
InTime

Κρούσματα σήμερα: Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και το Σάββατο (27.02) αναμένεται υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων στη χώρα. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών ήταν αυτά που οδήγησαν την επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην εισήγηση της παράτασης του lockdown στην Αττική. Παράλληλα, ακόμα 10 περιοχές στην Ελλάδα μπήκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, δείχνοντας πως ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν έχει υποχωρήσει. Παρά το γεγονός ότι ισχύουν εδώ και μεγάλο διάστημα αρκετοί και αυστηροί κατά τόπους περιορισμοί, φαίνεται ότι η κινητικότητα που υπάρχει σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις έχει δώσει ξανά «πάτημα» στον ιό να εμφανίσει έξαρση και αθρόα διασπορά, με τα κρούσματα να μην μειωνονται...

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αριθμοί του Σαββάτου (27.02) αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα της Παρασκευής, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 1.790 κρούσματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως και σήμερα ο αριθμός που θα ανακοινωθεί θα είναι παραπλήσιος κι αυτό από μόνο του είναι εξόχως ανησυχητικό.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή όλων έχει επικεντρωθεί στο σύστημα υγείας και τις αντοχές του. Η αύξηση των διασωληνωμένων που έφτασαν την Παρασκευή στους 371 αλλά και η αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού, έχουν προβληματίσει τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιδημιολογιών την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα πίεση στο ΕΣΥ.

Σημειώνεται πως οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.

Την άποψη ότι το lockdown δεν είναι αποδοτικό, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα παράτασή του εξέφρασε η Αθηνά Λινού.

«Να μην επικεντρωνόμαστε στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων αλλά στο πηλίκο των θετικών κρουσμάτων στο σύνολο τω τεστ που έγιναν τις τελευταίες 8-10 μέρες το πηλίκο αυτό είναι σταθερό, αλλά είναι υψηλό. Γύρω στο 3,6-3,7%. Το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορονοϊό είναι πολύ άνιση» σημείωσε στην πρωινή εκπομπή του MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα με lockdown στην Αττική: Το άνοιγμα της αγοράς και η ελπίδα για καλύτερο... Πάσχα