ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 

Lockdown Αττική: Τίποτα δεν έχει κλειδώσει - Δύσκολο παζλ το άνοιγμα της αγοράς 
IN TIME

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΜε αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, όπως και οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι, δημιουργούν ανησυχία και πλέον όλα τα σενάρια, ακόμα και η αυστηροποίηση των μέτρων, βρίσκονται στο τραπέζι αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες φοβούνται πως τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η πίεση στο ΕΣΥ, με δεδομένο πως συνεχίζεται η αυξητική τάση στις νοσηλείες. Επίσης εκτιμάται πως και οι νέες μολύνσεις θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα αποδεικνύεται πως η στρατηγική των τοπικών lockdown δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω του ότι δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο».

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται απίθανο να υπάρξει αναθεώρηση στους σχεδιασμούς που αφορούν στην αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν τονίσει πως η άρση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και προσεχτική και πάντα οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων και με γνώμωνα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Οπότε τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μέσα Μαρτίου ή οποιοδήποτε άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Κάποιοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως αν δεν υποχωρήσουν σημαντικά οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες, το lockdown στην Αττική πρέπει να παραταθεί. Οι προσεχείς ημέρες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, με τον πρωθυπουργό πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο. Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά, καθώς το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο. Ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση, αν δεν βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, να επαναλειτουργήσουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, καθημερινά γίνονται περίπου 300 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και πλέον έχουν εξαντληθεί οι κλίνες ΜΕΘ. Γι’ αυτό τον λόγο αποφασίστηκε να δοθούν και άλλες σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής. Μάλιστα οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζουν ιστορικά υψηλά από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία στη χώρα μας.

Εν τω μεταξύ η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία οδήγησε χθες σε έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη στο ΕΚΑΒ στην οποία αποφασίστηκε να παραχωρηθούν ακόμη 70 κλίνες ΜΕΘ που θα δίδονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό θα δοθούν για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, αλλά από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

Για να μπορέσει να πάρει μια ανάσα στο σύστημα Υγείας κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν εξιτήρια ασθενών με covid-19 από τα νοσοκομεία προκειμένου να μείνουν ελεύθερα κρεβάτια για νέους ασθενείς που νοσούν πιο βαριά.

Πέρα από τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ δέχεται τεράστια πίεση και σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιεί κάθε ημέρα περίπου 120 διακομιδές επιβεβαιωμένων περιστατικών και άλλες 40 ύποπτων περιστατικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.