ΕΛΛΑΔΑ

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τα νέα μέτρα - Τι θα κρίνει το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης μετά τα νέα μέτρα - Τι θα κρίνει το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Αντιμέτωπη με μια δύσκολη εξίσωση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από τη μια θα πρέπει να περιοριστεί το τρίτο κύμα της πανδημίας και από την άλλη να ξεκινήσει μετά τα μέσα Μαρτίου το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Και μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να έχει ήδη σχεδιάσει στο βασικό του κορμό τον τρόπο επανεκκίνησης της οικονομίας, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, οποία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά.

Ωστόσο όσο παραμένει κλειστή η αγορά τόσο μεγαλώνει το πλήγμα για την οικονομία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα το μηνιαίο κόστος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις «κόκκινες» περιοχές –μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική– ανέρχεται περίπου στα 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για κάθε 15 ημέρες με κλειστό λιανεμπόριο τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας περιορίζονται κατά περίπου 1-1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως όσο διαρκεί η πανδημία θα συνεχιστεί η στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Newsbomb.gr πως κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, επισημαίνοντας παράλληλα πως όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Μετά τα καταστήματα σειρά θα πάρουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και στη συνέχεια τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Πάντως με δεδομένο πως ουδείς μπορεί να προβλέψει το πως θα διαμορφωθεί το επιδημιολογική κρίση μέχρι τις 15 Μαρτίου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.

Οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων θα γίνει με σταδιακό και προσεκτικό τρόπο, ενώ σε περίπτωση που οι μολύνσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και δεν μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ, η παράταση των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Στο επίπεδο των εμβολιασμών η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και σήμερα οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.

Όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό στο τέλος του μήνα, οι εμβολιασμοί των Ελλήνων κατά του κορονοϊού θα ανέλθουν σε 1,7 εκατομμύρια.

«Η επιχείρηση Ελευθερία προχωρά ομαλά, με ασφάλεια και σεβασμό» είπε ο κ. Κικίλιας, ενώ πρόσθεσε πως με τα εμβόλια χτίζεται σταδιακά το τείχος ανοσίας: «ελπίδα εδώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, διεμήνυσε πως βάση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) θα εισηγηθεί την διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας τον Απρίλιο θα αυξηθούν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.