ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Πέτσας: Τη Δευτέρα κατατίθενται 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο
larissanet

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, δήλωσε το πρωί από το Δαμάσι, τον οικισμό του Δήμου Τυρνάβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο υπουργός βρέθηκε στο χώρο του γηπέδου, όπου διαμένουν σεισμόπληκτοι και συνομίλησε με πολίτες. Σε προηγούμενες δηλώσεις του- είχε τονίσει ότι οι πληγέντες θα λάβουν άμεση αποζημίωση 600 με 6.000 ευρώ.

Τον κ. Πέτσα συνοδεύουν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και οι δήμαρχοι Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και Ελασσόνας Νίκος Γάτσας.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Σήμερα Σάββατο αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας - Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές. Σταδιακά θα καταφθάσουν νέα τροχόσπιτα και μεγαλύτεροι οικίσκοι

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Καθησυχαστικός για τη μετασεισμική ακολουθία εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. «Όλα βαίνουν καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, δηλώνοντας ότι προτεραιότητα του ΟΑΣΠ και των συναρμόδιων φορέων είναι η υποστήριξη των κατοίκων και ειδικά των σεισμόπληκτων και η αποτίμηση των ζημιών.

Το Newsbomb.gr στην πληγωμένη Ελασσόνα

Το Newsbomb.gr βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και κατέγραψε συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι στην κάμερα του Newsbomb.gr και τον δημοσιογράφο Κώστα Πλιάκο, λίγα λεπτά μετά τα 6 Ρίχτερ και την εκκωφαντική βοή, το χωριό τους θύμιζε Σαχάρα, με ένα πυκνό σύννεφο χώματος, από τα γκρεμισμένα σπίτια, να υψώνεται πάνω τους.

Οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους, ενώ το βράδυ δεν τόλμησαν να μπουν μέσα, αφού οι μετασεισμοί συνεχίζονταν όλο το βράδυ.

Δείτε το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Κώστα Πλιάκου:

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Τυρνάβου, ο Δήμος Φαρκαδόνας και η Ποταμιά Ελασσόνας

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για (6) μήνες, δηλαδή έως και 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SMS 13033: Οδηγός μετακίνησης! Αλλαγές από σήμερα σε ωράριο απαγόρευσης και SMS-Όσα πρέπει να ξέρετε