ΕΛΛΑΔΑ

Τα «φάουλ» της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Τα «φάουλ» της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία θα έπρεπε να προκρίνεται η μετριοπάθεια, φαίνεται ότι ασκήθηκε βία σε μία πλατεία όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά

Ερωτήματα για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. στην πλατεία της Νέας Σμύρνης εγείρονται από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, στα οποία αστυνομικοί εμφανίζονται να ασκούν αδικαιολόγητη βία σε βάρος πολιτών και προσαχθέντων.

Για τις σκηνές βίας διατάχθηκε από την Αστυνομία διοικητική έρευνα. Ωστόσο, ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το σχεδιασμό και τις εντολές που δόθηκαν για τη διαχείριση της κατάστασης.

Και αυτό διότι σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία θα έπρεπε να προκρίνεται η μετριοπάθεια, φαίνεται ότι ασκήθηκε βία σε μία πλατεία όπου συχνάζουν οικογένειες και παιδιά.

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης συγκεντρώνεται κάθε Σαββατοκύριακο πλήθος κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται «λεπτός» χειρισμός (που στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε, όπως τουλάχιστον φαίνεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας).

Για τη συγκεκριμένη πλατεία η ΕΛ.ΑΣ. έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών για άτομα που συχνάζουν εκεί και παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό. Συνωστισμός παρατηρήθηκε και την Κυριακή. Αυτός ήταν και ο λόγος που λίγο πριν τις 15.00 ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στο σημείο για την τήρηση των μέτρων.

Ο έλεγχος δεν άργησε να χαθεί.

Σε μία περίπτωση, μάλιστα, αστυνομικός εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά με πτυσσόμενο γκλοπ νεαρό, ακόμη και την ώρα που είναι πεσμένος στο έδαφος, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει προηγηθεί (καθώς το βίντεο δεν αποτυπώνει ολόκληρο το συμβάν). Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση των πολιτών που είχαν βγει με τα παιδιά τους για μία βόλτα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η εκδοχή που δόθηκε στη ΓΑΔΑ από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στα περιστατικά στην πλατεία ανέφερε ότι 30 άτομα επιτέθηκαν σε άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. την ώρα που έκανε ελέγχους για τα μέτρα κατά του Covid-19. H ΓΑΔΑ αναφέρει ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Οι σκηνές βίας που αποτυπώθηκαν στα βίντεο ακολούθησαν της επίθεσης, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, και τραβήχτηκαν κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν άτομα που αντιδρούσαν στην προσαγωγή τους.

Από την πλευρά τους καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από τους αστυνομικούς.

Τα επεισόδια εκδηλώθηκαν σε μία περιοχή εκτός του κέντρου της Αθήνας. Αστυνομική πηγή αναφέρει ότι «είναι αδιανόητο να έχεις αποφύγει τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, όπου έγιναν το τελευταίο διάστημα τόσες πορείες για τον Κουφοντίνα, και να εκδηλώνονται επεισόδια στη Νέα Σμύρνη από λάθος χειρισμούς. Στην Ελλάδα έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα τις συγκρούσεις στους δρόμους για τον κορονοϊό, κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο (βλέποντας παραδείγματα άλλων χωρών). Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και όχι να δίνονται αφορμές με ακραίες συμπεριφορές για να ξεσπούν επεισόδια από άτομα που μπορεί να ψάχνουν την αφορμή. Ένα άλλο λάθος είναι ότι η υπηρεσία που ενεπλάκη με εσφαλμένο τρόπο στα συμβάντα της Νέας Σμύρνης είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μία υπηρεσία που είναι αγαπητή στους πολίτες για το έργο της και η οποία σήκωσε μεγάλο βάρος το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Είναι κρίμα να αμαυρώνεται αυτή η υπηρεσία από λάθος εντολές και από λάθος συμπεριφορές λιγοστών αστυνομικών».

Το βράδυ του Σαββάτου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε πλατεία των Πετραλώνων. Εκεί άντρες της ομάδας Δράση μπήκαν στην πλατεία με τους περιοίκους να αντιδρούν και να τους τραβούν βίντεο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Για τα περιστατικά στη Νέα Σμύρνη η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω Πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν 11 άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς. Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.