ΕΘΝΙΚΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Win-win τα δυο κράτη στην Κύπρο - Η Ελλάδα προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Win-win τα δυο κράτη στην Κύπρο - Η Ελλάδα προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο
InTime

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε για ακόμα μια φορά να ανεβάσει το θερμόμετρο των προκλήσεων στα ύψη, λέγοντας πως η Τουρκία τηρεί εποικοδομητική στάση σε όλα τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με τη στάση της Ελλάδας.

Δεν χάνει ευκαιρία να φανερώσει το πραγματικό του πρόσωπο και να διατρανώσει τις παράλογες απαιτήσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και εξαπέλυσε κατηγορίες για προκλητικές ενέργειες και αδιαφορία της Αθήνας για διάλογο στο θέμα της Κύπρου, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, αναφέρθηκε στις επικείμενες συνομιλίες στην πενταμερής του ΟΗΕ, λέγοντας πως «το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι ισχυρός υποστηρικτής μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Μάλιστα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό και σημείωσε πως μια λύση δυο κρατών θα είναι μια win-win κατάσταση όχι μόνο για τις δυο πλευρές του νησιού αλλά και για όλους όσους αφορούν πιθανές νέες ευκαιρίες για περιφερειακές συνεργασίες.

Η τουρκική προεδρεία, επίσης, ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου «παρά τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και την αδιάφορη στάση. Στόχος μας είναι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουν τις συμβουλευτικές συνομιλίες».

Πέρα από το νέο ρεσιτάλ πρόκλησης από πλευράς του Τούρκου προέδρου, οι δυο άνδρες συζήτησαν και θέματα που αφορούν τις δυο χώρες κι έχουν να κάνουν με το εμπόριο, τον τουρισμό και την άμυνα, αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας και Λονδίνου σε πολλούς τομείς ιδιαίτερα σε αυτόν των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Άγγλου πρωθυπουργού, στις συζητήσεις τους αναφέρθηκε και το θέμα της Λιβύης με τον Μπόρις Τζόνσον να αναφέρει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και για μείωση των εντάσεων στη χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Δημοσκοπικό «χαστούκι» στον Ερντογάν – Ποιοι τον προσπερνούν στις προτιμήσεις του λαού