ΕΛΛΑΔΑ

Δίπλωμα δικύκλου: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Δίπλωμα δικύκλου: Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Σε μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά την απόκτηση διπλώματος δικύκλου έως 125 κ.ε. από οδηγούς με δίπλωμα οδηγήσης αυτοκινήτου προχώρησε το υπουργείο Μεταφορών

Βελτιώνοντας τη διάταξη που είχε αρχικά παρουσιαστεί και υιοθετώντας τις προτάσεις των ειδικών, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι οι οδηγοί οχημάτων που θέλουν να οδηγήσουν και δίκυκλο έως 125 κυβικά εκατοστά θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν πέντε μαθήματα αντί για τρία.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλεπεται η υποχρεωτική χρήση κράνους για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια. Σύμφωνα με την αλλαγή που υιοθετήθηκε η χρήση του κράνους θα είναι υποχρεωτική για τους χρήστες Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ).

Όσον αφορά το κράνος για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers, τα skateboards κλπ. η αρχική διάταξη αναφερόταν σε σύσταση για τη χρήση του.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους άδειας οδήγησης ΙΧ να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «η κατηγορία Β (Αυτοκίνητα) με τον εθνικό κωδικό αριθμό «121», ισχύει και για την οδήγηση οχημάτων της κατηγορίας Α1 (Μοτοσικλέτες μέγιστου κυβισμού 125 cm3), μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, προβλέπει τρεις προϋποθέσεις για όσους θελήσουν να αξιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη:

  • Την κατοχή διπλώματος οδήγησης κατηγορίας Β για περισσότερα από έξι (6) έτη,
  • Τη συμπλήρωσης του27ου έτους ηλικίας
  • Την υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευση σε οδήγηση μοτοσικλέτας, διάρκειας τουλάχιστον πέντε (5) μαθημάτων.

Πρόκειται για εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνονται κανόνες κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα από 20 έως 300 ευρώ για τους χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας όπως ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skateboards και Segway.

Τα οχήματα αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αυτά που κινούνται με ταχύτητα έως 6χλμ./ώρα τα οποία θα κινούνται όπως οι πεζοί και
  • Αυτά που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25χλμ./ώρα και τα οποία θα κινούνται όπως τα ποδήλατα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος - Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο