ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ - Βίντεο από την στιγμή της εκκένωσης 

Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ - Βίντεο από την στιγμή της εκκένωσης 
astynomia.gr

Στην εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης (11/03) ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - Βίντεο από την εκκένωση της κατάληψης 

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις 6 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες εξελίχθηκε ομαλά, ενώ οι γύρω δρόμοι αποκλείστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Βίντεο από την εκκένωση της κατάληψης:

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές μετά την εκκένωση της κατάληψης στο ΑΠΘ:

- 14 άτομα από τα 33 που προσήχθησαν δεν ήταν φοιτητές, δεν έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο, ήταν αναρχικοί,

– οι 19 δήλωσαν φοιτητές,

- Η εκκένωση έγινε παρουσία εισαγγελέα,

- Η επιχείρηση της αστυνομίας ολοκληρώθηκε ομαλά (όπως βλέπετε και στις φωτό),

- Η κατάληψη ήταν στην Πρυτανεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία διοικητική πράξη στο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές που κάνουν τηλεκπαίδευση να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες. Δεν υπήρχε καμία διοικητική λειτουργία του Πανεπιστημίου,

- Τα πανό που είχαν αναρτήσει οι ίδιοι οι καταληψίες, έδειχναν ότι η κατάληψη έγινε με αφορμή τον Κουφοντίνα,

- Αποδόθηκε το Πανεπιστήμιο πίσω σε αυτούς που τους ανήκει, στους φοιτητές και στους καθηγητές του.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery:

Το χρονικό της εκκένωσης του ΑΠΘ

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του thestival, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί, με τους ίδιους να μην προβάλλουν αντίσταση.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν δυο δακτύλιοι ασφαλείας περιμετρικά του χώρου που εξελισσόταν η επιχείρηση από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας. Στη συνέχεια αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας σάρωσαν όλους τους ορόφους της Πρυτανείας για να εντοπίσουν κρυμμένα άτομα, χωρίς να βρεθεί κανείς. Λίγο μετά τις 6:30 ξεκίνησε η μεταγωγή των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κάποια στιγμή οι προσαχθέντες προέβαλαν αντίσταση κατά την απομάκρυνσή τους και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών από την πλευρά της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, η ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών μετά την είδηση της εκκένωσης του ΑΠΘ, βρέθηκε μπροστά από τη βιβλιοθήκη και κατήγγειλε την επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

Στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο εσωτερικό του ΑΠΘ απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση, όπως μεταδίδει το thesstoday.gr.

Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ, ενώ περιόρισαν συγκεκριμένο χώρο για αυτούς μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: 6 νέα μέτρα για 500.000 επιχειρήσεις – «Χαρίζεται» έως 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής