ΕΛΛΑΔΑ

Παγίδα θανάτου για παιδιά ο διαδικτυακός «Γκούφυ»: Πώς προσεγγίζουν τα παιδιά και τι τους ζητούν;

Παγίδα θανάτου για παιδιά ο διαδικτυακός «Γκούφυ»: Πώς προσεγγίζουν τα παιδιά και τι τους ζητούν;
screenshot

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για νέο διαδικτυακό παιχνίδι που έχει φτάσει και στη χώρα μας, και που ζητά από ανήλικους να υποβληθούν σε δοκιμασίες, με τελικό σκοπό να δώσουν τέρμα στη ζωή τους.

Το Jonathan Galindo, είναι ένα επικίνδυνο «παιχνίδι» προκλήσεων του διαδικτύου - μια νέα εκδοχή της Μπλε Φάλαινας - που ωθεί τα παιδιά ακόμη και σε αυτοκτονία. Άτομα ντυμένα σαν τον Γκούφυ προσεγγίζουν παιδιά, μέσω chat στο Ίντερνετ και των social media, και τα αναγκάζουν να περνούν από προκλήσεις.

Στo Μega, μίλησαν οι κ.κ. Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια CSI INSTITUTE και Κλινική Εγκληματολόγος, και Μαρία Περδικέα, μητέρα 8χρονου που βρέθηκε σε σχετική κατάσταση.

«Πριν από τρεις μήνες ήρθε ο οχτάχρονος γιος μου και μου είπε για μια τρομακτική φωτογραφία που βρήκε στο διαδίκτυο, μέσω ενός φίλου του. Εκείνος ο φίλος του του μίλησε για το παιχνίδι Jonathan Galindo που έπαιζε με τον αδερφό του, και κάθε βράδυ τους καλούσε σε challenges. Με έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για αστείο. Όταν πίεσα τον γιο μου να μου πει τι ακριβώς συμβαίνει, μου είπε ότι δεν έχει προλάβει να κάνει challenge», περιέγραψε η κυρία Περδικέα.

«Η κυρία Περδικέα ήταν η πρώτη μητέρα που μίλησε και ακολούθησε καταιγισμός καταγγελιών στον ινστιτούτου. Υπάρχουν δεκάδες προφίλ του συγκεκριμένου χαρακτήρα ή και μηνύματα που τους λένε αν θέλουν να παίξουν ένα παιχνίδι, ή να πεθάνουν. Ξεκινούν απλά οι προκλήσεις και κλιμακώνονται. Φτάνουν στο σημείο να τους ζητά να αυτοτραυματιστούν, να πηδήξουν από ένα ψηλό κτήριο κλπ. Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προεφηβείας», εξήγησε από την πλευρά της η κυρία Ιωάννου.

«Έπεσαν κάποιοι να πουν ότι όλα αυτά είναι fake news. Είναι η πρώτη φορά που κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιου είδους challenges. Υπάρχουν μιμητές, έστω και ένας να το ξεκίνησε. Και ανάμεσα στους μιμητές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα παιδιά», πρόσθεσε η ίδια.

«Είναι σημαντικό να μάθουν οι γονείς πώς προσεγγίζουν τα παιδιά που είναι 7-8-9 ετών που δεν έχουν προφίλ στα social media. Αν δεν έχουν social media δεν μπορεί να σε προσεγγίσει ο χαρακτήρας», τόνισε η κυρία Περδικέα.

«Αυτό το challenge είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020. Ξεκίνησε από το εξωτερικό. Υπάρχει ένας διεστραμμένος που το ξεκίνησε και κάποιοι μιμητές. Τα παιδιά όταν κάνουν χρήση του διαδικτύου πρέπει να είναι σε κοινόχρηστο χώρο. Προκλήσεις τέτοιες θα βγουν και άλλες. Το θέμα είναι οι επιρροές. Και υπάρχει μία τεράστια που είναι το Netflix. Θέλει προσοχή, υπάρχουν μηνύματα που περνάνε», σημείωσε κλείνοντας η κυρία Ιωάννου.

Δείτε το βιντεο:

Κίνδυνος - SOS για τα παιδιά μας

Τον κώδωνα του κινδύνου, είχε κρούσει αρχικά ο Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει αρχίσει να λαμβάνει και στην Ελλάδα το επικίνδυνο διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo.

Ο ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυρβερνοασφάλεια (CSII), σήμανε συναγερμό, υπογραμμίζοντας στο Newsbomb.gr, πως «Είναι κάτι που αφορά τα παιδιά μας. Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε για κίνδυνο SOS προς τα παιδιά μας. Η ''Μπλε Φάλαινα'' στη χώρα μας δεν είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις, είχαν υπάρξει 1-2 θύματα από μιμητισμό, αυτό που γίνεται τώρα με το διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo, είναι ένα τσουνάμι καταγγελιών από παιδάκια. Είναι κάτι πρωτοφανές για εμένα που δουλεύω 40 χρόνια στο έγκλημα, καθώς τα παιδιά δίνουν στοιχεία για τις φάτσες αυτές».

Ο κ. Σφακιανάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, για την φύση του συγκεκριμένου παιχνιδιού, επεσήμανε ότι «Ο Galindo δεν είναι ένα παιχνίδι που το κατεβάζεις και το παίζεις, είναι κάποια ανώμαλα και καταθλιπτικά άτομα, που βάζουν άλλα παιδάκια να κάνουν προκλήσεις αυτοκτονικές, μέσω της συγκεκριμένης φάτσας. Είναι σημαντικό να γίνονται καταγγελίες από παιδιά και γονείς ούτως ώστε να καταγραφεί το φαινόμενο και ο κίνδυνος».

Η επικινδυνότητα της κατάστασης, φαίνεται και από το γεγονός ότι στα social media, οι χρήστες δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν την συγκεκριμένη φάτσα, που είναι το σήμα κατατεθέν για το διαδικτυακό «παιχνίδι» Jonathan Galindo, όπως είπε ο ίδιος.

Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι «Δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα μας κάποια άτομα ανεγκέφαλα, που δεν μπορούν να σκεφτούν τον κίνδυνο και βάζουν πρώτα το συμφέρον και μετά την επικινδυνότητα. Πρέπει όλοι να κινηθούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».

«Οι γονείς εάν δεν μπορούν να εποπτεύουν συνεχώς τα παιδιά τους, πρέπει να βάλουν ένα μηχάνημα ούτως ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τον κίνδυνο», είπε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που έχουν πέσει μέχρι σήμερα θύματα του ''Galindo'' στην Ελλάδα, σχολίασε ότι «Εάν θα πω νούμερο 50, 100, 200 για μένα θα είναι ψέμα, γιατί πιστοποιημένα μπορεί να έχουν βγει πάνω από 12-14 περιστατικά, ωστόσο η ουσία είναι τι ''βράζει'' κάτω από αυτά», τόνισε.

«Αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτό το παιχνίδι μπορεί να είναι και Έλληνες και ξένοι, ωστόσο προς το παρόν δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσοι κρύβονται πίσω από αυτό. Σε λίγες ημέρες όμως θα βγουν να μιλήσουν και πολλά παιδιά δημόσια για το συγκεκριμένο φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού