ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού

Καθαρά Δευτέρα: Ανοιχτά τα πάρκα για πέταγμα χαρταετού - Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση εκτός νομού
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Υπό ποιους περιορισμούς θα γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα φέτος. Τι θα ισχύει για τις μετακίνησεις, ποιοι θα μπορούν να κινηθούν εκτός νομού, εν μέσω του αυστηρού lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Κανονικά φαίνεται πως θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού φέτος, καθώς κανένα επιπλέον μέτρο δεν ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση σχετικά και η Καθαρά Δευτέρα θα είναι μία Δευτέρα, όπως όλες οι άλλες της περιόδου ισχύος των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr, ξεκαθαρίζοντας την όποια σύγχυση είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, μετά τις πληροφορίες ότι ειδικοί εισηγούνται το κλείσιμο των πάρκων, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.

Η πρόταση αυτή μαζί με τις εισηγήσεις για τις επόμενες περιοχές που θα πρέπει να μπουν στο «βαθύ κόκκινο» εξετάστηκαν σε σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, με τις πληροφορίες να κάνουν σαφές πως όλα τα πάρκα θα είναι ανοιχτά.

Με αυτό το δεδομένο και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, ισχύουν στο έπακρον οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει, ότι όποιος θέλει να πετάξει χαρταετό, θα μπορεί να το κάνει, με τον κωδικό «6», υπό τους νέους και πιο εξειδικευμένους περιορισμούς.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με τον κωδικό «6» μόνο πεζή ή με ποδήλατο, ενώ για το «2» δεν μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου τους.

Ακόμη, για τις πιο επιβεβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, αυτές δηλαδή που είναι στο «βαθύ κόκκινο» ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο, από τις 19:00 έως τις 05:00 της επόμενης ημέρας και τα Σαββατοκύριακα. Εξαίρεση αποτελούν οι μητροπολιτικές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση μόνο για τις καθημερινές ξεκινά από τις 21:00 και διαρκεί έως τις 5 το πρωί.

Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση την Καθαρά Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση και την Καθαρά Δευτέρα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν επιτρέψει το άνοιγμα των μετακινήσεων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν 6 εξαιρετικοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί κάποιος να ταξιδέψει εκτός νομού.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών και τους κωδικούς που αποστέλλονται στο 13033, με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει, ισχύουν τα εξής:

  • Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
  • Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.