ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown - Λιανεμπόριο: Πότε και με ποιο τρόπο θα επαναλειτουργήσει - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Lockdown - Λιανεμπόριο: Πότε και με ποιο τρόπο θα επαναλειτουργήσει - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Το λιανεμπόριο βρίσκεται πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης, όμως οι επόμενες δυο εβδομάδες κρίνονται ως κρίσιμες

Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης - λοιμωξιολόγων, προκειμένου η επαναλειτουργία να προηγηθεί τόσο του ανοίγματος των σχολείων όσο και των υπολοίπων δραστηριοτήτων, καθώς η ασφυξία που έχουν περιέλθει οι καταστηματάρχες είναι στα όρια της καταστροφής.

Το λιανεμπόριο βρίσκεται πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης, όμως οι επόμενες δυο εβδομάδες κρίνονται ως κρίσιμες για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν την ημερομηνία αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με τα σημερινά δεδομένα και το αυξημένο ιικό φορτίο που υπάρχει σε όλη την επικράτεια, κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, αν και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν ακουστεί ως πιθανές ημερομηνίες 22 και 29 Μαρτίου.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου καθοριστικό ρόλο σε μια μελλοντική απόφαση θα παίξουν τα κρούσματα της Τρίτης (16/3) που είναι πάντα τα περισσότερα. «Αν τα κρούσματα της Τρίτης δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης, είμαστε στα ίδια ή πιο κάτω, τότε θα συζητήσουμε μια σταδιακή έναρξη δραστηριοτήτων. Πρώτη θα ανοίξει αυτή που θα έχει το μικρότερο αποτύπωμα στην επιδημία».

«Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ανοίξει μια δραστηριότητα και θα πούμε και με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό. Η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η οποία τόνισε πως είναι προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η κ Πελώνη ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 10 μέρες δύσκολες, τονίζοντας πως «κινούμαστε ανάλογα με τις εξελίξεις. Είναι το πρώτο που θα ανοίξει, θα είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η όποια επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει σταδιακά» και κατέληξε:

«Δεν θέλω να πω ημερομηνίες, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να γίνει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, επειδή είναι ασφαλές και λειτουργεί με κανόνες».

Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Το πιθανότερο σενάριο για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι να πραγματοποιηθεί με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα.

Το άνοιγμα, σύμφωνα με το MEGA, θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού και το πρώτο διάστημα με click away και σε δεύτερο χρόνο, με click inside.

Για να περιοριστεί η κινητικότητα του πληθισμού εξετάζεται να ισχύσει ο χιλιομετρικός περιορισμός ή οι αγορές εντός του οικείου δήμου. Για τα εμπορικά κέντρα είναι πιθανόν να αυστηροποιηθούν οι κανόνες λειτουργίας με περιορισμό του αριθμού των καταναλωτών.

Νέο sms στο 13032

Μιλώντας για το νέο νούμερο 13032, στο οποίο θα στέλνουμε μήνυμα για να πηγαίνουμε για αγορές, όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε από την πλευρά του ότι σΣε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι. Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση».

«Δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς. Θα γίνει ξεχωριστός αριθμός μόνο για το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

«Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο θα υπάρχει ένα τείχος ανοσίας πολύ ισχυρό στη χώρα μας και το καλοκαίρι θα είμαστε σε κάποια κανονικότητα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γεωργαντάς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.512 νέες μολύνσεις, 545 διασωληνωμένοι και 52 νέους θανάτους ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ