ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Lockdown: Σε δυο πυλώνες το σχέδιο της κυβέρνησης - Άνοιγμα και προστασία των πολιτών

Κορονοϊός - Lockdown: Σε δυο πυλώνες το σχέδιο της κυβέρνησης - Άνοιγμα και προστασία των πολιτών
AP

Ο κ Γεραπετρίτης προανήγγειλε προσαρμογές οι οποίες θα αφορούν το ωράριο εξόδου των πολιτών

Την «χρυσή τομή» για τον τρόπο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού, πώς θα επαναλειτουργήσουν τομείς της οικονομίας και τέλος πώς θα ανοίξουν σταδιακά οι κοινωνικές δραστηριότητες μετά από πολλούς μήνες αδράνειας, προσπαθεί να βρει η κυβέρνηση. Η οικονομία έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα ενώ η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί. Παράλληλα όμως, ο κίνδυνος της πανδημίας είναι πιο αισθητός από ποτέ με τα κρούσματα να ξεπερνούν καθημερινά τα 3.000.

Με βάση τα παραπάνω ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε ότι το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην ψυχική υγεία των πολιτών και την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, αυτό χωρίζεται σε δυο πυλώνες «έναν που θα έχει ως βάση την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και έναν δεύτερο ο οποίος θα κάνει προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα». Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή ψυχική κόπωση στην κοινωνία και αυτό οδηγεί και σε μία απομείωση του ωφέλιμου αποτελέσματος των μέτρων.

Ο κ Γεραπετρίτης προανήγγειλε προσαρμογές οι οποίες θα αφορούν το ωράριο εξόδου των πολιτών, αλλά με βάση το γεγονός ότι ο καιρός καλυτερεύει και θα γίνεται πιο ευρεία χρήση των εξωτερικών χώρων.

Μεγάλη η κόπωση από τους περιορισμούς

«Η κόπωση που έχει υπάρξει από τους περιορισμούς των τελευταίων μηνών, έχει οδηγήσει σε μια ασφυξία, σε μία πλημμελή συμμόρφωση. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή που θα διοχετεύσει την ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικότητα, χωρίς όμως να έχουμε και οποιοδήποτε στοιχείο χαλάρωσης στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Αισθανόμαστε ότι πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπαίθριους χώρους και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα», ανέφερε και συνέχισε:

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες συνέρχονται με την ύπαρξη των ανθρώπων θα πρέπει να προαχθούν. Βεβαίως, πρόθεση της κυβέρνησης είναι με σχέδιο και συστηματικά να ανοίξουν και οι υπόλοιποι πυλώνες, πρωτίστως τα σχολεία».

«Σε πρώτη φάση εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιτραπεί είναι η κίνηση εντός της περιφέρειας και της περιφερειακής ενότητας. Οι υπερτοπικές μετακινήσεις θα πρέπει να πάνε σε ένα δεύτερο στάδιο», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι οποιαδήποτε μέτρο ληφθεί θα έχει ως γνώμονα τη δημόσια υγεία.

«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», κατέληξε ο υπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με την πλάτη στον τοίχο το ΕΣΥ: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Όλα τα στοιχεία στο Infographic του Newsbomb.gr