ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα θα δούμε τις επόμενες ώρες - Η Πινακοθήκη, οι καλεσμένοι, η παρέλαση

Επέτειος 25ης Μαρτίου: Όλα όσα θα δούμε τις επόμενες ώρες - Η Πινακοθήκη, οι καλεσμένοι, η παρέλαση

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση - Η εκδήλωση στο νέο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, οι σπουδαίοι προσκεκλημένοι και η μεγαλειώδης παρέλαση - Όλα όσα θα συμβούν στην Αθήνα στις 24 και 25 Μαρτίου

Η Ελλάδα γιορτάζει. Οι απανταχού Έλληνες ενώνονται κάτω από την ελληνική σημαία και αποτίουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που πολέμησαν, σε αυτούς που επαναστάτησαν για να αποτινάξουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης και δόξας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός πριν από 200 χρόνια.

Μαζί με τη λαμπρή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ταυτίστηκε με την Επανάσταση, η 25η Μαρτίου αποτελεί παράλληλα μία ημέρα υπόσχεσης στους χιλιάδες μάρτυρες της ελευθερίας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τον τόπο αυτό, ότι παρά τις διαφορές μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για εθνική αξιοπρέπεια και ολοκλήρωση, αφήνοντας στην άκρη τη διχόνοια που τόσο πολύ έχει στοιχίσει στην πατρίδα μας.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, ο ελληνικός λαός άρχιζε την επανάστασή του, εκείνο το Μάρτη του 1821, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Με στόχο την απελευθέρωση και την οικοδόμηση ενός δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Στην Αλαμάνα, στο Χάνι της Γραβιάς, στο Μεσολόγγι και το Ζάλογγο, στα Ψαρά, στα ∆Δερβενάκια, στο Μανιάκι και στην Ακρόπολη των Αθηνών οι ανυπότακτοι Έλληνες έγραψαν µε το αίμα και τη θυσία τους τη συνέχεια της ελληνικής Ιστορίας.

Η Ελληνική Επανάσταση 1821 σίγουρα δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Ήταν το ξέσπασμα ενός λαού βασανισμένου και ταπεινωμένου. Που εμπνεύσθηκε και κινητοποιήθηκε από τους Έλληνες διαφωτιστές, τους δασκάλους του Γένους, το Ρήγα, τον Αδαμάντιο Κοραή, τους Φιλικούς κι άλλους φωτισμένους Έλληνες, που τους θέρμαιναν την ψυχή το φιλελεύθερο ευρωπαϊκό πνεύμα της εποχής και τα µηνύματα της γαλλικής επανάστασης για ελευθερία, ισότητα και αδερφοσύνη.

Τα μηνύματα αυτά και τους υψηλούς συμβολισμούς της 25ης Μαρτίου θέλει να περάσει και η Πολιτεία, μέσα από το πλήθος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Επικράτεια. Στο επίκεντρο φυσικά θα βρεθεί η Αθήνα, όπου πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό θέαμα το οποίο οι πολίτες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μόνο από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Πρώτος σταθμός η νέα Εθνική Πινακοθήκη

Με στόχο να αναδειχτούν οι υψηλοί συμβολισμοί της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για την μεγάλη και ιστορική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, ενώ στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης είναι τα πάντα έτοιμα για να υποδεχτούν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Οικοδεσπότες φυσικά θα είναι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με τον πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας και τη σύζυγό του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν και την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των υψηλών προσκεκλημένων.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η τελετή στην Πινακοθήκη θα ξεκινήσει στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθεί στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής με τις κατάλληλες αποστάσεις και τον χωρισμό των συνολικά 45 καλεσμένων σε γκρουπ που το καθένα δεν θα ξεπερνά τα 8 άτομα.

Επί της ουσίας θα δουν δύο μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη, περιλαμβάνονται τα έργα ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και η δεύτερη οι πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα, από πορτρέτα και τοπιογραφίες μέχρι ηθογραφίες.

Ο κάθε καλεσμένος θα λάβει για δώρο την σπάνια δίτομη αγγλική έκδοση του «Λευκώματος της Ελληνικής Επανάστασης» (εκδόσεις Μέλισσα). Σημειώνεται πως πρόκειται για τα τελευταία 50 αντίτυπα, αφού η συγκεκριμένη έκδοση δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά. Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και η απόδοσή της στο κοινό θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Στις 20.30 το βράδυ της 24ης Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου αναμένονται προσφώνηση και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Δείτε ΕΔΩ το μενού του δείπνου.

Υπερθέαμα στο Σύνταγμα – Η μεγαλειώδης παρέλαση

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας) και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.

Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες είναι άκρως εντυπωσιακά και όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, σκοπός είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα μεταδοθεί θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως τονίζουν στην κυβέρνηση, ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και φυσικά τα μαχητικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

- Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

- Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

- Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)

- Έφιππο τμήμα.

- Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές ναύτη.

- Αεροπορικά μέσα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις πάνω από την παρέλαση. Μεταξύ άλλων, θα διέλθουν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με σχηματισμούς αμερικανικών F-16, γαλλικών Rafale, καθώς και βρετανικών Voyager. Επίσης, θα διέλθουν ελικόπτερα NH-90 και Kiowa Warrior -τα οποία θα πετάξουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Αττικής- καθώς και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B.

- Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (Sperwer).

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και «Βέλος».

- Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

- Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

- Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την επικράτεια.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το Ζάππειο και θα κρατήσει μία ώρα. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν την Βασιλίσσης Όλγας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμη και μέχρι τα Χαυτεία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων

Τετάρτη 24 Μαρτίου

-11.45: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-14.00: Άφιξη του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

-18.15: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

-19.05: Άφιξη της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-20.30: Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου

-08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Παρασκευή 26 Μαρτίου

-20.30: Αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.