ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Θηλιά» στον λαιμό του ΕΣΥ τα επιδημιολογικά δεδομένα - «Φράκαραν» οι ΜΕΘ

Κορονοϊός: «Θηλιά» στον λαιμό του ΕΣΥ τα επιδημιολογικά δεδομένα - «Φράκαραν» οι ΜΕΘ
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων από την αρχή της πανδημίας για την Ελλάδα, την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πλέον γονατίσει μπροστά στην επέλαση του φονικού ιού.

Την ημέρα που η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και απέδωσε τις τιμές που έπρεπε στους Ήρωες του 1821, ο κορονοϊός ήρθε να δείξει το πολύ σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας που έχει επιβάλει σε όλο τον πλανήτη. Η πανδημία όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, αλλά είναι εδώ και «χτυπά» με σφοδρότητα τη χώρα και το σύστημα υγείας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη (25.03) από τον ΕΟΔΥ, καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος το οποίο προφανώς και δεν έχει να κάνει μόνο με τα 2.588 κρούσματα.

Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων, με 706 συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ όλης της χώρας λόγω κορονοϊού, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση. Την τελευταία εβδομάδα γίνονται κατά μέσο όρο 480 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, ενώ στις ΜΕΘ διαρκώς ο αριθμός αυξάνεται και ξεπέρασε ήδη το «φράγμα» των 700 όπως αναφέραμε. Την ίδια στιγμή, παραμένει αρκετά υψηλός, δυστυχώς, και ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στη χώρα.

Ηλικιακή Κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας

Στενάζουν τα νοσοκομεία της Αττικής

Η επιδημιολογική εικόνα είναι τέτοια, που αυτόματα καταλαβαίνει κανείς την αφόρητη πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ. Ειδικότερα στην Αττική το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο, με τα νοσοκομεία να έχουν «γονατίσει» και τις ΜΕΘ να έχουν «φρακάρει». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, μάλιστα, υπάρχουν ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί χωρίς να βρίσκονται σε κλίνη ΜΕΘ, γεγονός που δείχνει και την κρίσιμη και οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει όλο το σύστημα στο λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύσκολης κατάστασης είναι η περίπτωση ενός 37χρονου ασθενή ο οποίος κατέληξε εκτός μονάδας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορονοϊού.

Το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» εφημερεύει με όλες τις κλίνες κορονοϊού να είναι κατειλημμένες, ενώ πλέον οι ασθενείς φροντίζονται σε 18 ράντζα, προκειμένου να η δομή να ανταπεξέλθει στα περιστατικά που συνεχώς προσέρχονται. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς κενό κρεβάτι

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο «Αττικό» δεν επαρκεί το οξυγόνο καθώς νοσηλεύονται 250 ασθενείς με κορονοϊό σε μονάδες και κλινικές. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τέτοια που ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική για να βρουν μονάδες οξυγόνου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην Αττική 394 ασθενείς με κορονοϊό είναι διασωληνωμένοι, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για κορονοϊό είναι 371.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, και οι οποίοι βρίσκονται σε λίστα αναμονής.

Το «Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας» έχει 11 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός μονάδας. Στο νοσοκομείο Γεννηματάς καταγράφεται επίσης υψηλός αριθμός διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, όπου σήμερα καταγράφονται τουλάχιστον 5 τέτοια περιστατικά, ενώ υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.

Ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

  • «Γενικό Κρατικό Νίκαιας» 11
  • «Τζάνειο» 4
  • «Θριάσιο« 4
  • «Ελπίς» 4
  • «Παμμακάιστος» 2
  • «Γεννηματά» 5

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρο» ρεκόρ με 706 διασωληνωμένους, 2.588 μολύνσεις και 52 θανάτους σε ένα 24ωρο