ΕΛΛΑΔΑ

Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις

Κωδικός «άρση lockdown»: Με το βλέμμα στο Πάσχα - Οι ημερομηνίες για αγορά, εστίαση, μετακινήσεις

Lockdown: Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να μελετά το πλάνο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών, καθώς όσο περνά ο καιρός, η κούραση των πολιτών μεγαλώνει και η οικονομία «νοσεί». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, και το ένα «μαύρο» ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο.

Μέσα στην εβδομάδα, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα αποφασιστούν οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκτάκτως την Τετάρτη προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο δρόμος για την κανονικότητα θα περάσει μέσα από τη διαδικασία των self test και των εμβολίων, έτσι ώστε να υπάρχει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη προφύλαξη από τον κορονοϊό.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσανατολίζονται σε ένα νέο άνοιγμα δραστηριοτήτων ακόμα και από την επόμενη εβδομάδα. Πρώτος στόχος είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ίσως και μαζί με τα σχολεία στις 5 Απριλίου και στη συνέχεια προς τα τέλη Απριλίου το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και αν απελευθερωθούν το Πάσχα.

«Τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση κι από εκεί και πέρα, στα μέσα Απριλίου, και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Άκης Σκέρτσος δίνοντας το σύνθημα για την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, ο οποίος είναι κλειστός από το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και οι επιστήμονες που επιθυμούν μία σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός. «Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πελώνη: Προτεραιότητες λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια

Για σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Κεραμέως: Ιδανικά την επόμενη εβδομάδα «κουδούνι» σε Γυμνάσια, Λύκεια

Για το άνοιγμα των σχολείων από την επόμενη εβδομάδα «ιδανικά» μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον Ant1.

«Συζητήσαμε με την επιτροπή την Παρασκευή, παρουσιάσαμε την πρότασή μας και ιδανικά την επόμενη εβδομάδα να δούμε ενδεχόμενο άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως το πρωί της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε η προτεραιότητα για Γυμνάσια και Λύκεια δίνεται γιατί έμειναν κλειστά μεγαλύτερο διάστημα ενώ έχουμε και τις εξετάσεις.

Το άνοιγμα, είπε η κυρία Κεραμέως στο MEGA, θα εξαρτηθεί από το self testing με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι.

«Αν το τεστ είναι θετικό θα προβλέπεται ένα επιβεβαιωτικό τεστ» συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα υπόλοιπα μέτρα θα παραμείνουν (διαφορετικά διαλείμματα, η λειτουργία των κυλικείων, οι μικρές ομάδες κτλ).

Μετακινήσεις από νομό σε νομό και τουρισμός

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

Η Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Δευτέρας, αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για απελευθέρωση, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τις 14 Μαΐου, στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Στόχος το άνοιγμα στις αρχές Απριλίου – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο