ΕΛΛΑΔΑ

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού – Βίντεο-ντοκουμέντο

Τουρκικές ακταιωροί προκαλούν στο Αιγαίο

Σε νέα τριπλή πρόκληση στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία με παρενόχληση σκάφους του λιμενικού από ακταιωρό και με συνοδεία – δύο φορές – λέμβων με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Η τριπλή πρόκληση, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό, σημειώθηκε ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Όπως φαίνεται στο βίντεο η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς προς το σκάφος του Λιμενικού.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο από την τουρκική παρενόχληση

Οι Τούρκοι, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς σε δύο περιπτώσεις επιχείρησαν να ωθήσουν λέμβους με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, υπήρξε αντίδραση του Λιμενικού το οποίο δεν επέτρεψε στις λέμβους να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα υποχρεώνοντας τις τουρκικές ακταιωρούς να περισυνελλέξουν τους μετανάστες.

Δείτε φωτογραφίες – ντοκουμέντο από όσα συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής στη Μυτιλκήνη

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στο βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς.

Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μηταράκης: Η Τουρκία επιχείρησε κλιμάκωση

Σε δήλωσή του για την τριπλή πρόκληση της Τουρκίας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατηγόρησε την Άγκυρα για «προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα».

Ο κ. Μηταράκης καλεί την Τουρκία να σταματήσει την αδικαιολόγητη πρόκληση και να συμμορφωθεί με τη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση.

Η δήλωση του Νότη Μηταράκη έχει ως εξής:

«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο.

Καλούμε την Τουρκία να:

1) Σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση.

2) Επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία.

3) Συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα

Ροή Ειδήσεων