ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Κρήτη για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Τι λένε οι επιστήμονες

Κορονοϊός: Μεγάλη ανησυχία στην Κρήτη για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Τι λένε οι επιστήμονες

Η μετάλλαξη εντοπίστηκε σε μικρό μαθητή και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών του παιδιού.

Η επιστημονική κοινότητα βάζει σε κεντρικό «κάδρο» το κρούσμα κορονοϊού με το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε σε αγοράκι στα Χανιά.

Το ενδεχόμενο διασποράς ανησυχεί τους ειδικούς και η ιχνηλάτηση είναι σε εξέλιξη.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως το παιδία είναι τμήμα μία μεγαλύτερης εστίας κρουσμάτων. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα αν πρόκειται για μεταλλάξεις του συγκεκριμένου στελέχους αλλά είναι πιθανό να πρόκειται για το νοτιοαφρικανικό. Είναι πολύ δύσκολη περίπτωση και είναι πιθανό να υπάρχει διασπορά», δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.

Την περίοδο που ο μαθητής βρέθηκε θετικός στον ιό, προέκυψαν επιπλέον άτομα θετικά για τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και επίσημα αν πρόκειται επίσης για κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.

«Το πρώτο κρούσμα του νοτιοαφρικανικού στελέχους εντοπίστηκε στο Ηράκλειο και μέσω της ιχνηλάτησης απομονώθηκε άμεσα. Η νέα περίπτωση του μαθητή είναι πολύ δύσκολη και είναι πιθανό να υπάρχει διασπορά», τόνισε ο κ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε πως «ήδη κυνηγάμε τις μεταλλάξεις του ιού και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όσο γρηγορότερα περιορίσουμε τη διασπορά θα βάλουμε φρένο στις μεταλλάξεις που είναι σε εξέλιξη».

Επίσης με την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού έχουν εντοπιστεί δύο δείγματα στο Ηράκλειο και νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Nοσοκομείο. Πρόκειται για τον πλοίαρχο και τον πρώτο μηχανικό από το πλοίο το οποίο αρχές Μαρτίου είχε προσεγγίσει στους Καλούς Λιμένες καθώς 14 από τα 20 άτομα του πληρώματος ήταν θετικοί στον κορονοϊό.

«Τα πρώτα κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους στην Κρήτη αφορούσαν σε περιπτώσεις μετακινήσεων. Το τελευταίο που αφορά στον μαθητή δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως και αυτό είναι ανησυχητικό για το αν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα», σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι μετακινήσεις που επιτρέπονται από σήμερα - Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο» - Όλα τα μέτρα