ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Στις 18 Απριλίου «έκρηξη» κρουσμάτων, στις 28 «ασφυξία» στις ΜΕΘ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Στις 18 Απριλίου «έκρηξη» κρουσμάτων, στις 28 «ασφυξία» στις ΜΕΘ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΔραματική εκτίμηση από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr, πως αναμένεται κορύφωση των κρουσμάτων στις 18 Απριλίου. Παράλληλα τόνισε πως πολύ δύσκολα θα ανοίξουν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα. 

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έχουν σημάνει οι ειδικοί για την ανοδική τάση της θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς οι μεταλλάξεις του κορoνοϊού δείχνουν να κυριαρχούν.

Με τα κρούσματα να απογειώνονται και την πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής να αυξάνεται κατακόρυφα, το σύστημα υγείας μπαίνει σε άλλη μία εβδομάδα αγωνίας και μεγάλης αβεβαιότητας.

Η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη σε όλη τη χώρα, με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τα 27.000 και οι νοσηλευόμενοι τους 5.100.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφέρθηκε στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και στους μαζικούς ελέγχους των self test.

«Έχει ρίσκο το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το κλειδί είναι να γίνεται ο μαζικός έλεγχος των self test μια φορά την εβδομάδα στους εργαζόμενους. Αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένο πως θα έχουμε, δεν υπάρχει δραστηριότητα που θα ανοίξει και δεν θα προκαλέσει διασπορά στην κοινότητα. Ωστόσο, ο συνδυασμός των self test με τους μαζικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα τον ιό και να απομονώσουν τα περιστατικά covid-19».

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως, «δεν θα πέσουν άμεσα τα κρούσματα, αναμένουμε κορύφωση στις 18 Απριλίου».

Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν βάλουμε την παράμετρο των Πανελληνίων, θα έλεγα τα σχολεία να μην ανοίξουν πριν το Πάσχα. Θεωρώ πως, αναγκαστικά θα ανοίξουν μόνο τα Λύκεια. Ωστόσο εάν γίνονται μαζικά self test, μειώνεται αυτόματα η υπερμετάδοση και στα σχολεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούμε να ανιχνεύουμε την ημέρα παραπάνω από 8.000 με 9.000 περιστατικά, σε περίπτωση που δεν γίνονται από όλους τα self test υπάρχει το ενδεχόμενο να φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα ημερησίως.

Κλείνοντας, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα, τόνισε στο Newsbomb.gr πως, «είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, την Μεγάλη Τρίτη 28 Απριλίου, θα έχουμε μεγάλη κορύφωση στις ΜΕΘ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για πόσο καιρό παρέχει ανοσία το εμβόλιο - Φόβος για τις ομοιότητες με την γρίπη