ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Πότε αίρεται η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό – Πού θα κάνουμε Πάσχα

Lockdown: Πότε αίρεται η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό – Πού θα κάνουμε Πάσχα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Με το βλέμμα στο Πάσχα είναι κυβέρνηση και επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, προκειμένου να αποφασιστεί εάν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού για τον εορτασμό της Ανάστασης, ώστε οι πολίτες να πάρουν μια ανάσα από το πολύμηνο lockdown.

Ωστόσο, αν και η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να απελευθερώσει τις μετακινήσεις εκτός νομού, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, άλλωστε, των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητικά και ας υπάρχει μία σταθερότητα στον δείκτη θετικότητας. Τα στοιχεία, όμως, από τα νοσοκομεία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Και ο πρωθυπουργός ήταν συγκρατημένος κατά τις δηλώσεις του στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως: «Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν σενάρια για το πώς θα γίνει το άνοιγμα ενόψει Πάσχα και για ποιους θα επιτρέπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αν δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή για τις μετακινήσεις εκτός νομού εξετάζεται:

  • Αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και επιστροφή με υποχρεωτικό self test.
  • Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων να μπορούν είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Καπραβέλος: Το Πάσχα μπορεί να φέρει έκρηξη κρουσμάτων

Η τοποθέτηση του διευθυντή της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr.

«Η Θεσσαλονίκη είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, το υγειονομικό σύστημα περνάει ξανά κρίση. Βλέπουμε καθημερινά τραγικά πράγματα δεν έχουμε που να βάλουμε αρρώστους. Το τρίτο κύμα με έχει τρομάξει έχει τεράστιες διαστάσεις. Είναι παρακινδυνευμένο από την στιγμή που δεν έχουμε κρεβάτια να ανοίξει η όποια δραστηριότητα. Τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα. Εάν συνεχίσει αυτή η κατάσταση η Ελλάδα οδεύει προς εθνική κρίση», ανέφερε φανερά φορτισμένος ο κ. Καπραβέλος.

Γώγος: Νωρίς ακόμα να μιλάμε για το Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως όλοι θέλουμε να πάμε το Πάσχα στο χωριό, αλλά αυτό δεν θα εξεταστεί ακόμα, καθώς πρέπει να δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους διασωληνωμένους.

«Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα όπως και το πως πάνω απ' όλα είναι οι ασφαλείς μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Ρίσκο το «άνοιγμα» των μετακινήσεων το Πάσχα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περίοδο του Πάσχα έκρουσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πως οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση. Διευκρίνισε όμως πως αυτό δεν θα γίνει άμεσα και ως εκ τούτου χρειάζεται προσοχή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν: Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα υπουργό –Όλο το παρασκήνιο