ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020 vs Πάσχα 2021: Δεν πάμε χωριό, σουβλίζουμε στο μπαλκόνι – Ποια μέτρα χαλαρώνουν

Πάσχα στην πόλη
IN TIME

Πάσχα: Δεν έχουν τέλος τα σενάρια για το Πάσχα του 2021, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη μετακίνηση εκτός Δήμου 

«Φρένο» μπήκε στη μετακίνηση εκτός νομού για τα εξοχικά και τα χωριά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δίνοντας λεπτομέρειες για την Ανάσταση και τις Εκκλησίες.

Η στάση των λοιμωξιολόγων από την άλλη, θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες, αναλόγως με το τι ακριβώς θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση έβαλε στον «πάγο» τη μετακίνηση το Πάσχα, πριν από τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν τα επόμενα 24ωρα.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για Πάσχα ...όπως τα Χριστούγεννα, καθώς η κατάσταση με την πανδημία είναι ακόμη σε ανησυχητικά επίπεδα.

Τα σενάρια που εξετάζονται

- Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Δηλαδή να παραταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών τις ημέρες των γιορτών μετά τις 21:00 το βράδυ.

- Το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι όπως και τα Χριστούγεννα, δηλαδή με μία ακόμα οικογένεια και όχι πάνω από εννέα άτομα ή με ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και λιγότερα άτομα, όπως είπε η Ματίνα Παγώνη.

- Θα ψήσουμε σε μπαλκόνια και ταράτσες.

- Ένα σενάριο θέλει να απαγορεύεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτό θα ισχύσει ή όχι. Δεν αποκλείεται δηλαδή, αν και Κυριακή, να μην επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Δήμου.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Στο πλαίσιο αυτό, διαφοροποιήσεις αναμένεται να γίνουν και στη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως έβαλαν τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού και εντός της ημέρας -πιθανότατα- αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.

Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που προκρίνεται είναι, για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

Για την Ανάσταση, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Πληροφορίες τοποθετούν την έναρξη της λειτουργίας της Ανάστασης από τις 21:00 μέχρι τις 22:00.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι φυσικό ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συνομίλησαν για το ζήτημα της τέλεσης των Λειτουργιών στις εκκλησίες.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - ΙερώνυμουINTIME

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε -μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό- πως «βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα, με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προϊδεάσει από το Σαββατοκύριακο πως «η χώρα θα ανοίξει για τα καλά μετά το Πάσχα», με τα σχολεία να επαναλειτουργούν στις 10 Μαΐου και την τουριστική περίοδο να αρχίζει επίσημα, τέσσερις ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε