ΕΛΛΑΔΑ

Πελώνη: «Όχι» στις μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα - Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Πελώνη: «Όχι» στις μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα - Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Lockdown: «Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφεριακές μετακινήσεις για το Πάσχα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη - Πότε θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων

«Φρένο» στις όποιες σκέψεις των πολιτών για Πάσχα στα εξοχικά και στα πατρικά έβαλε το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα εισηγηθεί την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι ανακοινώσεις για το Πάσχα, το απόγευμα κατά την ενημέρωση της επιτροπής. Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως ενδέχεται να αλλάξει. Μιλώντας για το πασχαλινό τραπέζι, η κυρία Πελώνη είπε πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες, θα ακολουθηθεί δηλαδή μοντέλο Χριστουγέννων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά

Αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και δημοτικών, τόνισε πως «η 10η Μαϊού είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους, εάν όλα πάνε καλά και με το εργαλείο των self test». «Τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα», είπε.

Όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων τον Ιούνιο, είπε πως, Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται να κλείσουν στις 11 του μηνός και στις 25 τα δημοτικά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων της επιτροπής του υπ. Υγείας είναι ίσως μία από τις πιο κρίσιμες, από την αρχή της πανδημίας, καθώς αναμένεται να καταλήξουν στα μέτρα που πρέπει να ισχύουν για την περίοδο του Πάσχα όσον αφορά στις μετακινήσεις αλλά και στις εκκλησίες.

Μετά την εισήγηση των ειδικών αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις - ίσως και σήμερα κατά την ενημέρωση της επιτροπής το απόγευμα - για τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων.

Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, οι επιδημιολόγοι προσανατολίστηκαν στους ανοιχτούς ναούς για τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά για την Ανάσταση, η οποία θα γίνει στις 9 το βράδυ, με πιστούς, στους εξωτερικούς χώρους των ναών. Μάλιστα, φαίνεται πως προκρίνεται η παράταση της κυκλοφορίας έως τις 10:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Θέμα παραμένει, το τι θα γίνει με την περιφορά του επιταφίου, που σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο των ναών, όπως αποφάσισε άλλωστε η Ιερά Σύνοδος. Μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται πως η περιφορά θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία των πιστών.

Σημειώνεται δε, πως όσοι είναι ιερωμένοι και ιεροψάλτες και θα είναι στους ναούς χωρίς μάσκες, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Μάλιστα, οι ειδικοί θα συστήσουν, σε όσους πάνε σε πασχαλινό τραπέζι και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν selt test, ώστε να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» στους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση ποντάρουν και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού. Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 772.000 συμπολίτες μας, ποσοστό περίπου 7,40%.

Καθημερινά γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας:

- από την Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

- Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

- Από την Johnson&Johnson,έχει παραληφθεί μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις το Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο δείκτης της μη προσέλευσης, -το ποσοστό δηλαδή αυτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο- παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και γι΄αυτά της AstraZeneca περίπου στο 93%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Δουλέμποροι σε ρόλο κατασκόπων στο Αιγαίο; Τι ερευνούν ΕΥΠ και Λιμενικό