ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα στο χωριό: Μπλόκα σε διόδια και «ΕΡΓΑΝΗ» - Τσουχτερά τα πρόστιμα

Διόδια
InTime

Lockdown: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να περιορίσει τις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα. Αυξημένοι έλεγχοι σε όλα τα καίρια σημεία και επιπλέον διασταύρωση στοιχείων σε όλες τις πλατφόρμες για να αποφευχθούν «μαϊμού» δηλώσεις σε πρώτο πλάνο.

Στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε γιατί πάρθηκε η απόφαση να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις για τις ημέρες του Πάσχα και να γιορτάσουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τόπο κατοικίας μας. Μακριά από εξοχικά και χωριό, δηλαδή, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού.

«Ηταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση, για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στη Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέντευξή του, ωστόσο, υποστήριξε και κάτι ακόμα. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα...», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της «μόδας» στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο προκειμένου να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις αλλά και να συνετίσει όσους θα μπουν στον… πειρασμό να «παρακάμψουν» τα μέτρα και να βρεθούν μακριά από τα αστικά κέντρα για το Πάσχα.

Μπλόκα σε διόδια, Εθνικές Οδούς και άλλους δρόμους

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήδη έχει αποφασιστεί να ενεργοποιηθεί η ΕΛ.ΑΣ. τις επίμαχες ημέρες και να στηθούν τα απαραίτητα μπλόκα για τους ελέγχους. Αυτά θα αφορούν κυρίως τα διόδια στις Εθνικές Οδούς, κομβικά σημεία στις μεγάλες αρτηρίες που οδηγούν προς την περιφέρεια αλλά και σε άλλους δρόμους έτσι ώστε να ελέγχονται οι μετακινήσεις. Το τσεκάρισμα θα είναι αυστηρό, έτσι ώστε να ελέγχεται αν όσοι μετακινούνται πράγματι έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και πραγματικό λόγο και δεν έχουν επιλέξει μια «εικονική» μετακίνηση για να κάνουν… Πάσχα στο χωριό.

Τα πρόστιμα, όπως προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός, θα είναι «τσουχτερά» ενώ θα ελεγχθούν αυστηρά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς όπως έχει γίνει γνωστό θα απαγορευτούν με αυτοκίνητο και θα ισχύουν όλοι οι περιορισμοί του Lockdown.

Στο «μικροσκόπιο» και η «ΕΡΓΑΝΗ»

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει και μια πιο ενδελεχή διασταύρωση στοιχείων που υπάρχουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν κάποιοι επιχειρηματίες σε διάφορες περιοχές να δηλώνουν ψευδή στοιχεία έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται προς την περιφέρεια φίλοι και συγγενείς τους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση να συμβεί τις ημέρες του Πάσχα.

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ πιθανό να γίνει εκ νέου καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων. Κάποιες από τις κατηγορίες που ήταν ανοικτές για τις υπερτοπικές μετακινήσεις δεν αποκλείεται να κλείσουν έτσι ώστε να ελεγχθούν καλύτερα τα στοιχεία και να ελεγχθούν εκ νέου όλα τα δεδομένα για να επιβληθούν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντασσόμαστε με την Επιτροπή - Αισιόδοξος για ανάκαμψη μετά την πανδημία